EU: Dodatnih 10 miliona eura za Oružane snage BiH

Odluka je dio napora Evropske unije na daljem jačanju sigurnosnog angažmana s partnerima na Zapadnom Balkanu i nadovezuje se na raniju podršku Brisela bh. vojsci.

Mjera će ojačati kapacitete brigade za taktičku podršku i Oružane snage BiH u cjelini (Fena)

Vijeće Evropske unije usvojilo je mjeru pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura za potrebe Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine.

Ova odluka dio je napora EU-a na daljem jačanju sigurnosnog angažmana s partnerima na Zapadnom Balkanu i nadovezuje se na raniju podršku EU-a OSBiH, osiguranu kroz mjeru pomoći najavljenu u novembru 2021. godine u vrijednosti od 10 miliona eura za deminerski bataljon OSBiH, kao i mjeru pomoći u vrijednosti od šest miliona eura najavljenu u junu 2022. godine za Balkanske medicinske snage (BMTF) i kontinuiranu podršku za EUFOR Althea za OSBiH, između ostalog i kroz obuku.

Primjer zajedničke, funkcionalne organizacije

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler kazao je kako je na Dan OSBiH Unija odgovorila na zahtjev partnera u Bosni i Hercegovini te najavila značajan novi paket podrške za OSBiH, prenosi Fena.

“Zajedničke i multietničke Oružane snage BiH izvrstan su primjer zajedničke, funkcionalne organizacije u Bosni i Hercegovini i jedna su od institucija kojoj se najviše vjeruje u državi. Podrška EU-a je važna za jačanje kapaciteta OSBiH, kao i za jačanje stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu“, izjavio je Sattler.

Nova mjera pomoći će finansirati nabavku terenske opreme, ključnih alata za vojnu inženjeriju i materijala za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (HBRN) prijetnji.

Ovu pomoć je zatražila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u junu 2022. godine.

Kroz osiguranje odgovarajuće opreme, mjera pomoći će ojačati kapacitete brigade za taktičku podršku i OSBiH u cjelini.

Pored toga, nova mjera pomoći će omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona na zahtjev NATO-a, bilo u okviru misije EU-a ZSOP, ili operacija u formatima kao što su Ujedinjeni narodi, NATO, OSCE, te u konačnici doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva.

Mine veliki problem za sigurnost bh. građana

Mjera pomoći za deminerski bataljon OSBiH, koju je Vijeće EU-a usvojilo 2021. godine, bila je prva mjera pomoći za oružane snage države partnera, dogovorena u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći, a radi se o pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura.

S obzirom na to da prisutnost mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava i dalje predstavlja veliki problem za sigurnost Bosne i Hercegovine te direktnu prijetnju stanovništvu i otežava oporavak nakon konflikta, mjera pomoći je namijenjena za podršku naporima na deminiranju.

Izvor: Agencije