BiH će dodjeljivati nagradu ‘Denis Mrnjavac’ za promociju tolerancije i nenasilja

Nagrada će se dodjeljivati srednjoškolcima koji su doprinijeli promociji ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštovanja.

Sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca su 5. februara 2008. godine, pri povratku iz škole, u tramvaju napala trojica maloljetnika, nanijevši mu teške tjelesne povrede od kojih je dan poslije preminuo, što je potaklo masovne proteste (Reuters)

Bosna i Hercegovine će dodjeljivati nagradu srednjoškolcima za promociju tolerancije i nenasilja, a nosit će naziv ‘Denis Mrnjavac’, po ubijenom mladiću iz Sarajeva čija je smrt u februaru 2008. godine potresla tu zemlju i potakla masovne proteste.

Nagrada će se dodjeljivati kao godišnja nagrada i to po jednom srednjoškolcu iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, jednom iz entiteta Republika Srpska i jednom srednjoškolcu iz Brčko Distrikta, koji su doprinijeli promociji ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštovanja, a naročito borbi protiv nasilja među mladima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Svirepo ubistvo

Priznanje će se dodjeljivati i školi nagrađenog učenika.

Odluku o dodjeli nagrade “Denis Mrnjavac” donijelo je državno Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca su 5. februara 2008. godine, pri povratku iz škole, u tramvaju napala trojica maloljetnika, nanijevši mu teške tjelesne povrede od kojih je dan poslije preminuo. Njegove ubice osuđene su na ukupno 35 godina zatvora.

Izvor: Agencije