Stoltenberg razgovarao s Vučićem: Suzdržati se od eskalacije na Kosovu

Kosovski Srbi u subotu su, u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (desno) pozvao je danas telefonom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića (lijevo) i zatražio da se sve strane u sporovima po pitanju Kosova uzdrže od koraka koji bi izazvali eskalaciju (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas telefonom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zatražio da se sve strane u sporovima po pitanju Kosova uzdrže od koraka koji bi izazvali eskalaciju, odnosno da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

“Vučić je generalnom sekretaru NATO-a ukazao na to da Priština svojim jednostranim potzima brutalno krši Briselski sporazum, smenom srpskog komandira policije za region Sever Nenada Đurića, te nelegitimnim postupanjem po pitanju registarskih tablica i bezmalo desetogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština. On je dodao da, uprkos tome, Srbija nastoji da održi mir i stabilnost i da će tome da ostane posvećena”, navodi se u saopštenju, kojeg prenosi Anadolija.

Kosovski Srbi u subotu su, u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije.

Nove napetosti između Srbije i Kosova izbile su nakon što je u ponoć 31. oktobra istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Beograd tu odluku vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK) trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne Republika Kosova (RKS), na čemu insistira vlada Albina Kurtija.

Kurti: Srbija krije prave razloge

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak da izlaskom predstavnika srpske zajednice iz institucija Kosova, Srbija želi kamuflirati odbijanje njemačko-francuskog prijedloga za konačni sporazum Kosova i Srbije, ne navodeći pojedinosti tog sporazuma.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveclom, rekao da izlazak Srba iz institucija Kosova nema veze sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, registarskim tablicama ili suspenzijom direktora Policije Kosova za regiju Sjever Nenada Đurića, nego je riječ o odbijanju njemačko-franuskog prijedloga.

„Radi se samo o odbijanju prijedloga Pariza i Berlina. Sada treba da kamufliraju to odbijanje Evrope, odnosno Evropske unije, tijesnu saradnju koju imaju sa Kremljem i despotskim predsjednikom Putinom i u tu svrhu koriste one sa Kosova koji još uvijek nastavljaju da ih slušaju, pripadnike različitih ilegalnih struktura”, rekao je Kurti.

Izvor: Agencije