Kurti pozvao Srbe da ne napuštaju institucije Kosova

Premijer Kosova rekao je da Srbi ne bi trebali podlijegati onome što je nazvao političkim manipulacijama i geopolitičkim igrama.

Premijer Kosova Albin Kurti optužio je vlasti iz Beograda da sabotiraju dijalog (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da izlaskom predstavnika srpske zajednice iz institucija Kosova, Srbija želi da kamuflira odbijanje njemačko-francuskog prijedloga za konačni sporazum Kosova i Srbije.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveclom, rekao da izlazak Srba iz institucija Kosova nema veze sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, registarskim tablicama ili suspenzijom direktora Policije Kosova za regiju Sjever Nenada Đurića, nego je riječ o odbijanju njemačko-francuskog prijedloga.

„Radi se samo o odbijanju prijedloga Pariza i Berlina. Sada treba da kamufliraju to odbijanje Evrope, odnosno Evropske unije, tijesnu saradnju koju imaju sa Kremljem i despotskim predsjednikom Putinom i u tu svrhu koriste one sa Kosova koji još uvijek nastavljaju da ih slušaju, pripadnike različitih ilegalnih struktura”, rekao je Kurti.

Deset zastupnika Srpske liste u ponedjeljak je zvanično predalo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se u subotu svi srpski predstavnici povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova. Također, više stotina policajaca, sudija, tužilaca i administrativnih radnika srpske nacionalnosti danas su od ranih jutarnjih sati dolazili u policijsku stanicu, sudove i tužilaštva gdje su izvršili primopredaju dužnosti, a prethodno su ostavke podnijeli pisanim putem.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Kosovo ne povuče “jednostrane i protivpravne odluke” o preregistraciji tablica iz KS [Kosovo] u RKS [Republika Kosovo] i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Premijer Kosova optužio je vlasti iz Beograda da sabotiraju dijalog, a za put koji je Srbija izabrala rekao je da je put saradnje sa kriminalnim grupama na sjeveru Kosova, “koje su prijetnja građanima i sigurnosti na Kosovu”.

Kurti tvrdi da će ti napori biti neuspješni, “jer je Kosovo jaka demokratska država, svrstana uz Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države i NATO”.

Očuvati vladavinu pravu

Kurti je rekao da se rad i pružanje usluga kosovskih institucija nastavlja, bez obzira na nastalu situaciju, te da institucije ostaju posvećene vladavini prava, pravima manjina, miru i sigurnosti. Također je rekao da se nastavlja sa procesom preregistracije tablica, uz finansijske olakšice, kao i sa ostalim mjerama na primjeni novog režima tablica.

Naveo je da Srbija nastavlja da Srbe predstavlja kao žrtve, optužujući da je realnost ta da “ilegalne kriminalne grupe pale vozila sa RKS tablicama” i “ni jedan Srbin nema sumnje u to”.

Kurti je kazao da bojkot nije rješenje i da institucije nemaju alternativu.

“Zato pozivam sve srpske građane, nemojte ni da bojkotujete ni da napuštate kosovske institucije, jer su one javne usluge svim građanima, uključujući i Srbe. Ne podliježite političkim manipulacijama i geopolitičkim igrama. Srbija konstantno pokazuje da nije zainteresovana za integraciju Srba na Kosovu i želi da minira naše demokratsko Kosovo”.

Izvor: Agencije