Vučić o situaciji na Kosovu: Riječ je o tektonskim promjenama

Svakako je riječ o velikim političkim, gotovo tektonskim promjenma, istakao je Vučić u intervjuu televiziji Pink, uz ocjenu da je odluka Srba da napuste institucije Kosova historijska.

Vučić kaže da ovo nije ni prvi ni posljednji put da se Srbija napada po pitanju Kosova i da je važno da se sada ponaša ozbiljno i odgovorno (Pixsell)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju naveče, nakon odluke Srba sa sjevera Kosova o povlačenju iz kosovskih institucija zbog početka primjene plana o preregistraciji vozila, da ovo nije ni prvi ni posljednji put da se Srbija napada po pitanju Kosova i da je važno da se sada ponaša ozbiljno i odgovorno.

Svakako je riječ o velikim političkim, gotovo tektonskim promjenma, istakao je Vučić gostujući na Televiziji Pink, uz ocjenu da je odluka Srba da napuste institucije Kosova – historijska, prenosi Fonet.

Istakao je da su besmislene priče da su oni to uradili po naređenju Beograda i da oni koji to govore ne žele da sagledaju šta Srbi žele i sa kakvim problemima se suočavaju.

Vučić kaže da misli da je veoma važno da ljudi znaju kroz šta je Srbija prošla u prethodnim decenijama i prethodnih nekoliko mjeseci. Podsjetio da je “Srbija 1999. godine izgubila faktički suverenitet na Kosovu i Metohiji, a 2004. se desio progrom”.

Briselskim sporazumom ‘kupljeno 10 godina mira’

Podsjetio je i na politiku “standardi pre statusa”, poslije čega su uslijedila, kako kaže, ubistva Srba, a onda su Albanci nagrađeni od Zapada priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti, prenose Večernje novosti.

Vučić smatra da je bila loša odluka da se razgovori sa Prištinom premjeste u EU i to je “najveća greška koju je Srbija uradila”.

On kaže da je Briselskim sporazumom “kupljeno 10 godina mira”, a što je dovelo do rasta ekonomije. Kaže i da mu je jedan od najtežih sastanaka sa srpskim narodom bio poslije potpisivanja Briselskog sporazuma a rekao je i da je moralo da dođe do povlačenja Srba iz prištinskih institucija.

Predsjednik Srbije je i rekao da su, kada su se u augustu vodili pregovori o ličnim dokumentima u Briselu, jedan evropski i američki predstavnik tražili od njega da se tada napravi dogovor, a oni su se obavezali da će naterati Albina Kurtija da odustane od preregistracije tablica.

Zasjedala i Vlade Kosova

Zasjedala je i Vlada Kosova, a glavna tema bila je aktuelna situacija i događaji u zemlji, javlja Beta.

„Ističući važnost nesmetanog rada institucija i usluga koje pružaju, tokom diskusije je potvrđeno da su podređene institucije svakog ministarstva nastavile da ispunjavaju svoje dužnosti u okviru svojih nadležnosti“, navedeno je nakon sjednice Vlade.

Kosovski premijer Albin Kurti je tokom sjednice poručio da se “zakonitost i ustavnost Republike ne mogu kompromitovati, dok dijalog i institucije nemaju alternativu”. Ponovio je poziv da se “ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske institucije koje služe svima bez razlike”.

“Vlada Kosova ostaje posvećena vladavini zakona, poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, jednakosti, služenju građanima, miru i bezbjednosti”, zaključuje se u Vladinoj objavi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada