Predstavnici Srba povlače se iz kosovskih institucija

‘Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti’, naveo je Aleksandar Vučić nakon sjednice Vlade Srbije na koju je bio pozvan.

Goran Rakić je podnio ostavku na mjesto ministra u Vladi Kosova, dok su i ostali predstavnici Srba podnijeli ostavke na svoje funkcije (Tanjug)

Članovi Srpske liste i ostali predstavnici Srba sa sjevera Kosova na sastanku u Zvečanu odlučili su da se povuku iz svih kosovskih institucija.

Prema riječima Gorana Rakića, predsjednika Srpske liste ta odluka će biti na snazi dok, kako navodi, Priština ne povuče odluke o preregistraciji vozila i formiranju zajednice opština sa srpskom većinom.

Povlačenje znači izlazak predstavnika u parlamentu, Vladi Kosova, tijelima četiri općine te pravosudnih organa, policije i administracije na Kosovu, poručili su.

Nakon toga Rakić je podnio ostavku na mjesto ministra u Vladi Kosova, dok su i ostali predstavnici Srba podnijeli ostavke na mjesto poslanika u Skupštini, gradonačelnika u četiri općine na sjeveru Kosova, kao i svi zaposleni u institucijama na Kosovu.

Brnabić: Odbrana međunarodnog prava

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka predstavnika Srba sa Kosova da napuste institucije u Prištini “odbrana međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma”.

“Ovim je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da veruje u vladavinu prava i da veruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina”, navela je Brnabić u saopćenju.

“Histerija u prištinskoj javnosti i medijima je primer apsurda”, dodala je Brnabić.

Vanredna sjednica Vlade Srbije

Prethodno je održana i sjednica Vlade Srbije o situaciju na Kosovu, na kojoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na Instagramu objavio da je zahvalio što je pozvan na sjednicu i što mu je pružena prilika da članove Vlade obavijesti o situaciji u kojoj se Srbija nalazi.

“Ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti”, naveo je Vučić.

Nakon sjednice Vlade, Vučić će na odvojenim sastancima razgovarati s ambasadoricom Kine u Srbiji Chen Boom i ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a potom sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

Lajčak poziva sve na suzdržanost

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak objavio je na Twitteru da je u petak uvečer imao “dug, težak, ali fer razgovor” sa Vučićem i pozvao “sve na suzdržanost”.

“Računam na odgovorno ponašanje svih da pokažu suzdržanost radi sigurnosti i stabilnosti. Nasilje se mora izbjeći”, napisao je Lajčak na Twitteru.

“Složili smo se da svi sporazumi u dijalogu moraju biti podržani i u potpunosti primijenjeni”, dodao je.

Vučić i Lajčak sastali su se u trenutku kada su tenzije između Prištine i Beograda povećane zbog neslaganja oko preregistracije vozila sa srpskim registarskim tablicama na Kosovu.

Vučić otkazao sve posjete inozemstvu

U međuvremenu je Vučić otkazao sve posjete inozemstvu zbog napetosti na Kosovu. Vučić se izvinio predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu el-Sisiju zbog otkazivanja sudjelovanja na velikom klimatskom skupu COP 27, koji se održava u Sharm El Sheikhu od 7. novembra.

Istovremeno je, prema tvrdnjama više beogradskih medija koji se pozivaju na izvore u Predsjedništvu Srbije, sjednica Vlade sazvana nakon najnovijih tenzija na sjeveru Kosova i suspenzije regionalnog zapovjednika Kosovske policije Sjever Nenada Đurića, prenosi Hina.

Glavni direktor Kosovske policije suspendirao je, na preporuku Policijskog inspektorata Kosova, Nenada Đurića zbog neostvarivanja zakonskih ovlasti i neprovođenja službenih odluka.

Đurić je izjavio da policija na sjeveru Kosova neće provoditi odluku vlade u Prištini o podjeli opomena Srbima koji nisu zamijenili svoje registarske pločice onima s oznakom Republike Kosovo (RKS), rekavši da je ta “odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice”.

Nove napetosti između Kosova i Srbije

Zbog suspenzije Đurića, predsjednik Srpske liste Goran Rakić zakazao je hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija iz reda Srba, na kojem će predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije “počevši od lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije i svih ostalih tela”.

Nove napetosti između Beograda i Prištine dospjele su u prvi plan nakon što je u ponoć u noći s ponedjeljka na utorak, posljednjeg dana oktobra, istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Priština nije prihvatila prijedlog Washingtona i Brisela da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama, od novembra 2022. do juna 2023.

Tenzije koje podgrijavaju provladini mediji u Beogradu pojedini analitičari vide kao manevar u kojem Vučić kupuje vrijeme i pokušava pripremiti javnost za ono što slijedi u idućim mjesecima.

Vučićeva ‘kupovina vremena’

Vučić je, poslije obraćanja u Ujedinjenim narodima, tražeći za Kosovo unutar ustavnog suvereniteta Srbije primjenu istovjetnog načela poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji međunarodna zajednica traži za otcjepljene regije Ukrajine, dobio priliku za kupovinu vremena u odnosu na daljnji razvoj situacije, kaže za Hinu politički analitičar Cvijetin Milivojević.

On drži da Vučić sad pokušava pripremiti javnost u pogledu rješavanja kosovskog pitanja “koje njegovo biračko telo ne odobrava”, a iz vodećih zapadnih zemalja su sve učestaliji pritisci da Srbija i Kosovo trebaju postići općeprihvatljiv sporazum o normaliziranju odnosa.

Kosovo ishod tog sporazuma vidi u uzajamnom priznanju i članstvu u UN-u, dok Srbija odbija priznati nezavisnost proglašenu 2008. godine i ustrajava na činjenici da je Kosovo po Ustavu Srbije njen sastavni dio kao autonomna pokrajina, kakav status ima i Vojvodina.

Izvor: Al Jazeera i agencije