SafeJournalists osuđuje prijetnje Draganu Bursaću

Činjenica da je počinilac u ‘slučaju Bursać’ potpisan imenom i prezimenom olakšava istragu te se očekuje i kažnjavanje u skladu sa zakonom, poručuju iz mreže SafeJournalists.

Ovo nije prvi put da se Bursaću prijeti (Al Jazeera)

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je prijetnje novinaru i kolumnisti iz Bosne i Hercegovine Draganu Bursaću i pozvala nadležne organe da sprovedu istragu i adekvatno kazne osobu koja je uputila prijetnje.

Bursać je dobio prijetnje na svom Instagram profilu od osobe potpisane punim imenom i prezimenom. Slučaj je prijavljen policiji u Bosni i Hercegovini i Srbiji, prenosi agencija FoNet.

Kako se navodi, ovo nije prvi put da se Bursaću prijeti. On je stalno na meti prijetnji i uvreda zbog svog općeg novinarskog rada i tekstova o suočavanju sa ratnom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije i kritički orijentisanih tekstova prema nacionalističkim vlastima u regionu.

Direktor SafeJournalists Dragan Sekulovski izjavio je da su online prijetnje medijskim radnicima podjednako opasne kao i tradicionalne prijetnje, te da se ne smiju zanemariti.

‘Svaki napad na novinare je napad na javni interes’

“Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo ne smeju da zanemare pretnje novinarima jer će onda biti odgovorni za zločine iz mržnje sa kojima se novinari kasnije mogu suočiti”, rekao je Sekulovski i dodao da činjenica da je počinilac u slučaju Bursać potpisan imenom i prezimenom olakšava istragu i da se samim tim očekuje i kažnjavanje u skladu sa zakonom.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju, navodi se u saopćenju i dodaje da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Mrežu čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada