Kurti pozvao kosovske Srbe na smirenost

‘Nemojte bojkotirati ili napustiti institucije Kosova. One služe svima nama. Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara’, poručio je kosovski premijer.

Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara, poručio je Kurti (EPA)

Nakon što su se Srpska lista i ostali predstavnici Srba na sastanku u Zvečanu odlučili povući iz svih kosovskih institucija, oglasio se premijer Kosova Albin Kurti, pozivajući na smirenost.

U objavi na Facebooku Kurti je istakao da je od 1. novembra počelo izdavanje opomena prema vlasnicima vozila sa nelegalnim tablicama na teritoriji Kosova, “tablicama koje su naslijeđe Miloševićevog režima”.

“Do danas, broj izdatih opomena je 843. Nije bilo nikakvih incidenata i nije registrovana nijedna žalba. Ovako nastavljamo do 21. novembra, kada počinjemo izricanjem novčanih kazni, u skladu sa zakonom. U međuvremenu, građani mogu zameniti nelegalne tablice KM, PR itd. onim službenim RKS, uz velike olakšice”, naveo je Kurti.

 

 

Dodao je da su predstavnici Srpske liste prije sedam dana izjavili da će organizovati oštar otpor protiv novčanih kazni.

“Ipak nisu sačekali 21. novembar: Beograd je počeo sa prijetnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo”, pojašnjava Kurti.

“Jasno je o čemu se radi: predsjednik Srbije je prevario i razočarao Amerikance i Evropljane; on se često sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne bivajući demokratska zemlja, postaje oruđe u rukama Kremlja. Isto tako, djeluje kao da je glasnogovornik Miloševićeve partije, danas ministar spoljnih poslova Srbije [Ivica Dačić], moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra za informisanje, danas predsjednika Srbije [Aleksandra Vučića]. Ovo je njihova lična borba za vlast, ne radi se ni o građanima, a niti o državnim interesima”, dodaje Kurti.

‘Nisam protiv vas, ali je Beograd protiv mene’

Dalje navodi da je Srbija kapitulirala i oprostila se od Kosova 9. juna 1999. godine, Kumanovskim sporazumom.

“Zbog toga, ne trebamo gubiti vrijeme i nastaviti kasniti i u 2022. godini. Podržavajući Miloševića i Šešelja prije četvrt vijeka, oprostili ste se od Kosova. Danas, podržavajući Putina i Lavrova opraštate se od Evrope”, poručio je Kurti.

Na kraju je pozvao sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir.

“Nisam premijer koji je protiv vas, već je Beograd protiv mene. Ja sam premijer koji će Vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosovo. Za mene je prioritet borba protiv kriminala i korupcije, dakle pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje; jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, veru ili porijeklo”, naveo je.

“Nemojte bojkotirati ili napustiti institucije Kosova. One služe svima nama, svakome od vas. Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara. Pridržavajmo se svi zajedno demokratskih i evropskih vrijednosti vladavine prava, prava i sloboda pojedinca i manjinskih zajednica, kao i političkog pluralizma”, poručio je Kurti.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada