EU: Srbija i Kosovo odgovorili na njemačko-francuski prijedlog

Narednih dana o prijedlogu za normalizaciju odnosa. će se razgovarati sa obje strane, rekla je glasnogovornica Evropske unije Nabila Massrali.

Evropska komisija podržava njemačko-francuski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja (Reuters)

Glasnogovornica Evropske unije za vanjske poslove Nabila Massrali pojasnila je u petak da su Srbija i Kosovo dostavili odgovore na francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa.

Povodom izjave visokog predstavnika za vanjsku politiku EU-a Jozepa Borrella da očekuje reakciju Srbije i Kosova na prijedlog Njemačke i Francuske za normalizaciju, ona je za Tanjug precizirala da će se narednih dana o tome razgovarati sa obje strane.

Rekla je da je “njemačko-francuski prijedlog bio prezentiran Srbiji i Kosovu kako bi napravili konkretan i nepovratan napredak na putu ka širokoj realizaciji normalizacije odnosa”.

Naglasila je da u toku ruske agresije u Ukrajini ne može biti tenzija u Evropi, kao i da se mora savladati permanentna kriza i smanje tenzije između Srbije i Kosova.

‘Traži se brz napredak oko prijedloga’

“U tom kontekstu je visoki predstavnik za vanjsku politiku tražio od obje strane na naprave brzi napredak oko prijedloga i dao je mandat specijalnom predstavniku [za dijalog Kosova i Srbije] Miroslavu Lajčaku da produži razgovore sa stranama. Pozivamo obje strane da iskoriste ovu priliku i da naprave historijski korak u normalizaciji odnosa, što je za njih ključno da bi napredovali prema EU”, rekla je Nabila Massrali.

Evropska komisija “ne može komentirati sadržaj dokumenta i ne može reći više od toga što su već javno rekli predskednica EK-a i visoki predstavnik EU-a”.

Predsjednica EK-ae Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak u Berlinu da EK podržava njemačko-francuski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja i da će ga integrirati u dijalog.

Izvor: Agencije