Luka Bojović stigao u Srbiju

Luka Bojović je u španskom zatvoru proveo više od 10 godina nakon što je u februaru 2012. uhapšen u Valenciji i osuđen na 18 godina zatvora zbog neovlaštenog držanja velike količine oružja.

Bojović je u Srbiji slobodan čovjek jer je Srbija 2015. godine povukla potjernicu koja je bila raspisana za njim (Reuters)

Luka Bojović stigao je u srijedu u Srbiju letom iz Madrida, nakon deportacije iz Španije.

On je u španskom zatvoru proveo više od 10 godina nakon što je u februaru 2012. uhapšen u Valenciji i osuđen na 18 godina zatvora zbog neovlaštenog držanja velike količine oružja.

Bojović je u Srbiji slobodan čovjek jer je Srbija 2015. godine povukla potjernicu koja je bila raspisana za njim nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava, i jer je kaznu od 15 mjeseci zatvora izdržao u ekstradicijskom pritvoru u Španiji, prenosi Tanjug.

U Španiji je bio osuđen na kaznu od 18  godina zatvora, zbog držanja arsenala oružja, falsificiranja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe koju tamošnji mediji zovu “Arkanovi tigrovi”.

Početkom novembra srbijansko Ministarstvo pravde je saopštilo da je posredstvom Ambasade Srbije u Madridu otvoren predmet protjerivanja srbijanskog državljanina Luke Bojovića poslije izdržane kazne zatvora.

Također je potvrdilo da se u ovom trenutku u Srbiji ne vodi krivični postupak niti postoji krivična sankcija koja mu je izrečena i koju Bojović treba da izdržava.

Mediji prenose da će Bojović na beogradskom aerodromu danas morati da prođe kroz proceduru utvrđivanja identiteta, a potom da podnose zahtjev za lična dokumenta i pasoš.

Raspisana potjernica

Za Bojovićem je 2010. godine raspisana potjernica kada je Tužilaštvo za organizirani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine kada su ubijeni njihovi tjelohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Nakon suđenja u odsustvu Bojović je najprije zbog nedostatka dokaza u Specijalnom sudu u Beogradu oslobođen svih pomenutih optužbi, a tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud.

Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude sud je Bojoviću ukinuo pritvor i izdao naređenje za povlačenje potjernice.

Te odluke suda donijete su 15. marta 2015. godine.

Hapšenje u Španiji

Bojović je u toku bjekstva, 9. februara 2012. godine uhapšen u Valenciji, a pored pomenutih krivičnih djela, Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od ukupno 15 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja pištolja i falsificiranja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008. godine, a pravosnažno 2011. godine.

Bojoviću je zapravo bilo ostalo da odsluži svega sedam mjeseci zatvora od ukupne kazne jer je u Okružnom zatvoru u Beogradu bio u pritvoru osam mjeseci prije izricanja presude 2008. godine.

Tih sedam mjeseci uračunato mu je u ekstradicijski pritvor u kojem je bio u Španiji.

Bojović je u Srbiji uhapšen 22. septembra 2007. zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da je skrivao odbjegle pripadnike “zemunskog klana”, međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je i pravosnažno osuđen, samo za nezakonito posjedovanje oružja i falsificiranje dokumenta na 15 mjeseci zatvora.

Mediji u Srbiji ga pominju kao jednog od većih “bosova” na Balkanu, Španci kao “Arkanovog tigra”, a inače je sin pokojnog Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora beogradskog ZOO vrta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada