EU za viznu liberalizaciju za Kosovo

Ambasadori zemalja članica Evropske unije usuglasili su pregovarački mandat Vijeća EU-a o uredbi o putovanju bez viza za nosioce putovnica koje izdaje Kosovo.

Jan Lipavsky je ocijenio da ova odluka predstavlja važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo (EPA)

Ambasadori zemalja članica Evropske unije usaglasili su u srijedu pregovarački mandat Vijeća EU-a o uredbi o putovanju bez viza za nosioce putovnica koje izdaje Kosovo.

Prema saopćenju iz EU-a, na osnovi ovog mandata, češko Predsjedništvo će početi pregovore s Evropskim parlamentom, prenosi Fena.

Jan Lipavsky, ministar vanjskih poslova Češke, čija zemlja predsjedava EU-om, ocijenio je da ova odluka predstavlja važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo.

Najkasnije do 1. januara 2024. godine

“Nadamo se da ćemo brzo postići sporazum s EP-om kako bi ovo obećanje postalo stvarnost. Vizna liberalizacija je omogućena naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i sigurnost te vjerujemo da će ova dobra saradnja biti samo jača u budućnosti”, izjavio je Lipavsky.

Prema stavu Vijeća EU-a, izuzeće od viznog zahtjeva primjenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), i to najkasnije do 1. januara 2024. godine.

ETIAS je sistem za davanje ovlaštenja za putovanje u one zemlje EU-a koje pripadaju šengenskom prostoru.

Konačnu odluku o prelasku vanjske granice donosi država članica EU-a prve destinacije.

Izvor: Agencije