Vučić: Ne možemo dopustiti špijuniranje naših oružanih snaga

Jedinice srbijanske vojske u srijedu popodne otkrile su i neutralizirale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški na jugu Srbije.

Upad komercijalnih dronova na teritoriju Srbije predsjednik Aleksandar Vučić nazvao 'agresijom na suverenu zemlju' (EPA)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak, komentirajući obaranje drona kod kasarne nedaleko od Kosova dan ranije, da Srbija ni sa kim nije u sukobu, ali da ne može dopustiti da bilo ko špijunira njene oružane snage.

Vučić je, prisustvujući vojnoj vježbi “Manevri 2022” na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, rekao da jučerašnji incident nije usamljen, te da su takve letjelice više puta uočene iznad kasarne Vojske Srbije, nakon čega je uslijedilo upozorenje.

“Takva vrsta izviđanja i nedopuštenog obavještajnog rada predstavlja svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju”, rekao je Vučić novinarima na vojnom poligonu, prenijela je Hina.

On je ocijenio da je riječ o “združenoj djelatnosti protiv Srbije”, naglasivši kako to ne bi nazvao “neprijateljskom” djelatnošću jer se mogu pojaviti “političke konotacije” u komentarima aktera u zemlji i regiji i “sprdnje zašto bi neko koristio dronove pored satelita” te pitanja s kim se Srbija sukobljava.

“Ni sa kim se ne sukobljavamo, a hoćete li da nam neko špijunira vojsku, da na teritoriju Srbije ulazi u svaki hangar i prebrojava koliko metaka i granata imamo”, rekao je Vučić, ustvrdivši kako se “radi na tome” da se utvrdi ko je poslao dron.

Vojska Srbije otkrila dron

Jedinice srbijanske vojske u srijedu popodne otkrile su i neutralizirale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški na jugu Srbije, saopćilo je u utorak Ministarstvo odbrane.

Dron je oboren primjenom mjera elektronskog ometanja u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, navelo je Ministarstvo.

Vojska Srbije od utorka je “u stanju pripravnosti” i “podignuta je nivo borbene spremnosti zbog stanja na Kosovu”, izjavio je ranije srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević, navodeći da je to zapovijed predsjednika Aleksandra Vučića.

Nove napetosti između Srbije i Kosova ponovno su dospjele u prvi plan nakon što je u ponoć u noći s ponedjeljka na utorak istekao rok koji je vlada Kosova ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Izvor: Agencije