EK podržava njemačko-francuski plan za dijalog Kosova i Srbije

Ursula von der Leyen je pozvala dvije strane na postizanje dogovora te rekla da se radi o problemu koji je moguće riješiti, a koji stoji na putu bržem priključenju regije u Evropsku uniju.

Edi Rama je kazao da novi plan pruža jedinstvenu šansu ne samo Kosovu i Srbiji, već cijeloj regiji (EPA)

Evropska komisija podržava njemačko-francuski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja i integrirat će ga u dijalog Kosova i Srbije, najavila je u četvrtak predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Na konferenciji za novinare po završetku samita Berlinskog procesa pozvala dvije strane na postizanje dogovora te rekla da se radi o problemu koji je moguće riješiti, a koji stoji na putu bržem priključenju regije u Evropsku uniju, prenosi Tanjug.

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je da je potrebno da se prevaziđu bilateralni konflikti i da je dobro što se vode razgovori.

Ukazao je da je ove godine postignut napredak u rješavanju bilateralnih konflikata, navodeći rješavanje spora Bugarske i Sjeverne Makedonije, što je omogućilo otvaranje pristupnih pregovora Skoplju i Tirani.

Scholz se nada brzim rezultatima

“To važi i za Srbiju i Kosovo, koji trebaju postići dogovor. Njemačka i francuska vlada, kao i EK, trude se da to omoguće i zato smo tako aktivni u razgovorima s obje strane. Nadamo se da će brzo doći do napretka u procesu dijaloga dvije vlade i da će uslijediti dogovor“, naglasio je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu.

Rekao je da se nada brzim rezultatima.

Albanski premijer Edi Rama, čija će zemlja biti domaćin sljedećeg samita Berlinskog procesa, kazao je da novi plan pruža jedinstvenu šansu ne samo Kosovu i Srbiji, već cijeloj regiji.

“Nadam se da će obje strane to shvatiti ozbiljno i da će razumjeti da je sada vrijeme da se da značajan doprinos cjelokupnoj evropskoj arhitekturi“, rekao je on.

Izvor: Agencije