Osmorka i HDZ BiH potpisali sporazum o formiranju vlasti

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

HDZ BiH i blok bošnjačkih i građanskih stranaka potpisali su danas dokument o programskoj saradnji, kojim se otvorio put uspostavi nove vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, bez Stranke demokratske akcije (SDA), što je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nazvao “povijesnim trenutkom”, dok je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić sporazum nazvao “dobro izvaganim” i provodivim programom.

Sporazum će, simbolično, biti uručen i evropskom komesaru za proširnje Oliveru Varhelyju koji je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

“Potpisali smo sporazum na svim razinama vlasti u naredne četiri godine”, rekao je Čović novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, gdje je sporazum službeno i potpisan.

“Sporazum koji otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili evropsku perspektivu BiH, stabilizirali tokove i osigurali pravno djelovanje institucija BiH”, rekao je Čović.

Cilj je do kraja godine imati i izvršnu i zakonodavnu vlast na federalnom i na državnom nivou, rekao je čelnik HDZ-a, dodajući da se tada može očekivati i kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

“Ovo je za nas povijesni trenutak”, rekao je Čović.

[FENA/Hazim Aljović]

Federacija Bosne i Hercegovine protekle je četiri godine bila u teškoj političkoj blokadi, a njena entitetska vlada u četverogodišnjem tehničkom mandatu, zbog neslaganja dugogodišnjih koalicionih partnera HDZ-a BiH i SDA na više nivoa, uključujući i izmjene Izbornog zakona.

Prvi čovjek HDZ-a prošle je sedmice kazao kako je njegova stranka odustala od partnerstva sa SDA jer je povjerenje između te dvije stranke nepovratno narušeno u protekle četiri godine te je potvrdio kako je za hrvatsku stranu kao novi partner prihvatljiva jedino dosadašnja opoziciona “osmorka”.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista  (NES) i stranka Za nove generacije  (ZnG).

Premda je čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović ustvrdio kako njeno izbacivanje iz vlasti ne bi bila mudra odluka nakon izbora održani 2. oktobra, jer ta stranka i dalje pojedinačno ima najveću podršku biračkog tijela u BiH, iz nove koalicije navode kako je pokrenut proces kakav dugo nije viđen, na otkrivajući više detalja.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čoviće i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon potpisivanja sporazuma u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu [FENA/Hazim Aljović]

SDA ide u opoziciju

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

“Zaista smo izvagali sve i vrlo smo opredijeljeni da stanemo iza ovog sporazuma. I oni koji će činiti izvršnu vlast treba da krenu u operacionalizaciju ovog sporazuma”, rekao je Nikšić.

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke. To su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

“Prvi put će građani Bosne i Hercegovine svjedočiti programskom koaliranju”, rekao je čelnik NiP-a Elmedin Konaković uoči potpisivanja sporazuma.

“Nakon potpisa okvirnog dokumenta, krećemo u izradu detaljnog, planskog sa jasnim rokovima i ciljevima za sve vlade na svim nivoima vlasti. Ne obećavamo šarene laže, na kažemo da ćemo preko noći popraviti stanje u našoj zemlji, znamo da neće biti lako. Ne likujemo i ne dočekujemo ovu vlast euforično, znamo kako nas težak posao čeka”, rekao je, dodajući da su dokument sačinile radne grupe koalicionih stranaka, bez međunarodnih medijatora.

Potpis na sporazum koji bi trebao vrijediti za period 2022. – 2026, stavili su čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Izvor: Al Jazeera i agencije