Beograd i Sarajevo danas među pet najzagađenijih gradova na svijetu

Podaci objavljeni na specijaliziranoj internet stranici IQAir, pokazuju kako se Beograd jutros nalazi na trećem mjestu s indeksom zagađenosti 169, a Sarajevo na četvrtom s indeksom 168.

Podaci objavljeni na stranici bosanskohercegovačke nevladine organizacije "Eko akcija", pokazuju kako je indeks kvaliteta zraka u Sarajevu 198 i smatra se 'nezdravim' (Reuters)

Beograd, prijestolnica Srbije, i Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, naročito u zimskom periodu jedni su od najzagađenijih gradova u svijetu.

Podaci objavljeni na specijaliziranoj internet stranici IQAir, pokazuju kako se Beograd jutros nalazi na trećem mjestu s indeksom zagađenosti 169, a Sarajevo na četvrtom s indeksom 168, prenosi Anadolija.

Kvaliteta zraka u Beogradu i Sarajevu u nedjelju je okarakterizirana kao “nezdrava za osjetljive grupe”.

Zagađenost zraka

Najzagađeniji zrak u nedjelju, prema podacima IQAir-a je u pakistanskom Lahoreu, na drugom mjestu je Delhi u Indiji.

Podaci objavljeni na stranici bosanskohercegovačke nevladine organizacije “Eko akcija”, pokazuju kako je indeks kvaliteta zraka u Sarajevu 198 i smatra se “nezdravim”. Količina PM10 čestica je 139.

Upozorili su na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe.

Izvor: Agencije