Svaka deseta žena u Srbiji žrtva silovanja ili pokušaja silovanja

Podaci Ujedi njenih naroda pokazuju da su najveća prijetnja ženama i djevojčicama njihovi najbliži, rekla je direktorica Agencije UN Woman u Srbiji Milana Rikanović.

Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici (Al Jazeera)

Svijet nazaduje u pogledu ženskih prava, a u prosjeku je u 2021. godini više od pet žena ili djevojaka svakog sata ubijeno od  stranepartnera ili članova njihove porodice, pokazuju podaci Agencije Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Direktorica Agencije UN-a Woman u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je nasilje nad ženama i djevojčicama najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svijetu, prenosi Tanjug.

“Najnoviji podaci UN-a pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži. U 2021. godini oko 45.000 žena i devojčica širom sveta ubijeno je od strane njihovih intimnih partnera ili drugih članova porodice“, kazala je ona.

Navela je da se Srbija priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom “Bezbednost žena u javnom prostoru”.

Izložba u parku Kalamegdan

“Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji“, rekla je Rikanović.

U okviru kampanje u petak se u parku Kalemegdan u Beogradu organizira otvaranje izložbe “Bezbedna svuda”, koja će intervencijom u prostoru transformirati centralnu stazu na Kalemegdanu i u rekonstruiranom dijelu parka demonstrirati bezbjednost za žene i djevojke.

Izložbu organizira Agencija UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji, Koordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, Britanska ambasada u Beogradu i Javbo preduzeće Beogradska tvrđava.

Izvor: Agencije