Borrell: Nema EU novca za Crnu Goru ako se nastavi blokada institucija

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije u Madridu se sastao sa predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Josep Borrell je učestvovao na Kongresu Socijalističke internacionale u Madridu, čiji je gost bio i Milo Đukanović (EPA)

Evropska unija neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi s blokadom institucija i u najskorije vrijeme situacija ne normalizira, izjavio je u petak visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a Josep Borrell.

On se u Madridu sastao s predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem, koji, u svojstvu predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), učestvuje na Kongresu Socijalističke internacionale, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Cene Gore.

Ðukanović je detaljno upoznao visokog predstavnika s aktuelnim stanjem u Crnoj Gori i mogućim scenarijem za prevazilaženje krize, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

“Visoki predstavnik je sa pažnjom saslušao ocjene i argumente koje je iznio predsjednik Ðukanović i istakao da se do rješenja mora doći kroz dijalog i dogovor svih političkih subjekata. On je, pritom, jasno podvukao da EU neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi sa blokadom institucija i u najskorije vrijeme situacija ne normalizuje”, piše u saopćenju.

Sukob Đukanovića i nove koalicije

Crnu Goru trenutno vodi tehnička vlada Dritana Abazovića, koja je podršku Đukanovićevog DPS-a izgubila nakon što je odučila potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u augustu, a kojim je, kako su ih optuživali, crnogorsko kulturno-historijsko nasljeđe prepisano SPC-u.

Abazović je nakon pada njegove vlade uspio dogovoriti novu parlamentarnu većinu s prosrpskom Demokratskom frontom (DF) te Demokratima bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Za novog premijera Đukanoviću su predložili Miodraga Lekića, nekadašnjeg diplomata iz vremena nekadašnje Savezne republike Jugoslavije i Slobodana Miloševića.

Đukanović je odbio taj prijedlog, ustvrdivši da “nije dobio uvjeravanja da Lekić ima podršku većine u parlamentu“.

To je bio razlog da nova većina pokrene i usvoji izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, kojim bi primorali Đukanovića da Lekiću povjeri mandat.

Izvor: Agencije