Sud Bosne i Hercegovine oslobodio optužene u slučaju Dženan Memić

Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao Branko Perić, oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Porodica Dženana Memića od početka tvrdi da je on ubijen i da su pravosudni organi učestvovali u prikrivanju zločina Foto: Pixsell

Sud Bosne i Hercegovine danas je oslobodio optužene u slučaju Dženan Memić.

Sud BiH u predmetu Zijad Mutap i drugi donio je presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao Branko Perić, oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice, javila je Fena.

Sudija Branko Perić je nakon izricanja odluke pročitao kratko obrazloženje presude, a nakon toga se obratio Murizu i Arijani Memić, ocu i sestri preminulog Dženana, riječima da ne trebaju odustati od svoje borbe. No, porodica je burno reagirala i prekinula njegovo obraćanje, prenio je portal Klix. Poručili su da presuda nije pravedna i ustali su, te su napustili sudnicu. Također su poručili da će se izboriti za pravdu.

Muriz Memić je u obraćanju novinarima ispred Suda BiH kazao da se nije razočarao zbog ovakve presude.

“Nisam se razočarao, nije ovo prvi put da oslobađaju optužene. Znamo da je ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić ekspresno oslobodio. Ovo je u jednu ruku namjerno urađeno Tužilaštvu BiH, jer su oni život dali da ovo dokažu. Hvala tužiocima, gospođi Gordani Tadić koja je otvorila istragu, Milanku Kajganiću. Mi idemo dalje. Žao mi je građana, sigurno nećemo stati”, poručio je Memić, prenosi Fena.

Također, imao je poruku za, kako je rekao, ilidžanske begove.

“Poruka ilidžanskim begovima i ratnim profiterima, doći ćemo po njih sigurno. Ne mogu ubiti da ne odgovaraju. Još je jak ovaj sistem, a samim tim i Branko Perić. Nisam klonuo, nisam se razočarao. Ovo je očekivano. Ide istraga dalje sigurno, a nećemo ni mi stati. Dokazat ćemo mi ko je Dženana ubio”, zaključio je Muriz Memić.

‘Nastaviti borbu’

Arijana Memić, sestra stradalog Dženana, također je najavila da će njena porodica nastaviti ovu borbu, ocjenjujući kako je ovo nepravedna odluka Suda.

“Sedam godina nastojimo doći do pravde, ovi ljudi su tu jer postoje dokazi”, kazala je Arijana Memić te se zahvalila medijima i cjelokupnoj javnosti na praćenju slučaja od samog početka.

Danas je izrečena prvostepena presudi na kojoj Tužilaštvo ima pravo žalbe.

Prvooptuženi Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić, koja je bila u društvu Dženana Memića u trenutku njegovog stradanja, ali se tokom cijelog slučaja pozivala na amneziju, te još tri osobe teretili su se da su kao članovi organizovane kriminalne grupe prikrivali i fingirali dokaze i činjenice, neovlašteno izuzimali dokaze poput videosnimaka, uništavali dokaze sa mjesta događaja, a sve kako bi sakrili stvarne počinioce i način stradanja mladića Dženana Memića u februaru 2016.

Protesti širom BiH

Dosadašnjim sudskim postupcima oborena je tvrdnja Tužilaštva Kantona Sarajevo da je mladić stradao usljed posljedica saobraćajne nesreće, a njegova porodica od početka tvrdi da je ubijen i da su pravosudni organi učestvovali u prikrivanju zločina.

Tokom prethodne godine pozvan je veliki broj svjedoka od kojih su mnogi zaštićeni, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Ranije je pokrenuta i nova istraga protiv bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić i bivšeg tužitelja Tužilaštva KS Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužilac u predmetu Memić u ovom tužilaštvu, kao i istraga protiv osoba u policiji koji su se bavili slučajem. Protiv njih se vodi istraga za krivično djelo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela, ali optužnica još nije podignuta.

Slučaj Dženana Memića duboko je potresao i javnost u Bosni i Hercegovini pa je tako veliki broj građana uvijek pružao podršku porodici na brojnim protestima koje su organizovali u Sarajevu i drugim dijelovima BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije