Borrell: Srbija i Kosovo postigli dogovor o tablicama

Glavni pregovarači Kosova i Srbije u Briselu su postigli dogovor o mjerama za izbjegavanje dalje eskalacije, poručio je Josep Borrell.

Srbija će prestati izdavati registarske tablice s oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će prestati s daljnjim radnjama (EPA)

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell objavio je da je postignut dogovor između Kosova i Srbije, javlja Anadolija.

Glavni pregovarači Kosova i Srbije u Briselu su postigli dogovor o mjerama za izbjegavanje dalje eskalacije, poručio je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Srbija će prestati izdavati registarske tablice s oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će prestati s daljnjim radnjama, odnosno najavljenim kažnjavanjem vozača koji do sada nisu obavili preregistraciju vozila.

“Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o mjerama da se izbjegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa”, napisao je Borrell na Twitteru.

Poručio je i da će pozvati obje strane u narednim danima da razgovaraju o sljedećim koracima.

Sutra isticao rok

Borrell je zahvalio specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na “njegovom napornom radu”.

Dogovor je postignut na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića u Brisleu, uz posredovanje specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Sastanak je trajao gotovo šest sati.

Sutra je isticao rok od 48 sati, koliko je pomjeren, za početak izricanja novčanih kazni za vozila koja nisu preregistrovana sa starih srbijanskih na RKS tablice.

Raspirivanje napetosti

Spor oko registarskih tablica već gotovo dvije godine raspiruje napetosti između Srbije i Kosova koje je proglasilo nezavisnost 2008. i koje je dom srpske manjine na sjeveru koju podržava Beograd, izvijestila je ranije Hina.

Oko 50.000 etničkih Srba koji tamo žive odbijaju priznati vlast Prištine i dalje se smatraju dijelom Srbije.

Beograd je rekao da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Stotine policajaca, sudaca, tužilaca i drugih državnih službenika iz reda srpske manjine dali su otkaz ranije ovog mjeseca.

Priština je odlučila da lokalni Srbi konačno moraju zamijeniti automobilske tablice koje izdaju općinske vlasti kosovskih Srba, lojalne Beogradu, državnim kosovskim tablicama.

Kosovski premijer Albin Kurti izvijestio je o odgodi objavom na svom Twitteru u ranim jutarnjim satima u utorak.

“Prihvatam njegov zahtjev (američkog ambasadora) za odgodom od 48 sati… Sretan sam što mogu raditi sa SAD-om i EU-om na pronalaženju rješenja tokom sljedeća dva dana”, napisao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada