Kosovo odgodilo za dva dana kazne za vozače sa tablicama iz Srbije

Kosovo i Srbija nisu uspjeli postići dogovor u ponedjeljak nakon što su održani hitni razgovori uz posredovanje EU-a.

Spor oko registarskih tablica već gotovo dvije godine raspiruje napetosti između Srbije i Kosova (EPA)

Kosovo je za dodatnih 48 sati odgodilo planove za kažnjavanje vozača koji odbijaju predati stare registarske pločice koje je izdala Srbija, nakon zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država za odgodom poteza za koji Washington i Evropska unija strahuju da bi mogli izazvati etničko nasilje.

Spor oko registarskih tablica već gotovo dvije godine raspiruje napetosti između Srbije i Kosova koje je proglasilo nezavisnost 2008. i koje je dom srpske manjine na sjeveru koju podržava Beograd, prenosi Hina.

Oko 50.000 etničkih Srba koji tamo žive odbijaju priznati vlast Prištine i dalje se smatraju dijelom Srbije.

Beograd je rekao da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Stotine policajaca, sudaca, tužilaca i drugih državnih službenika iz reda srpske manjine dali su otkaz ranije ovog mjeseca. Priština je odlučila da lokalni Srbi konačno moraju zamijeniti automobilske tablice koje izdaju općinske vlasti kosovskih Srba, lojalne Beogradu, državnim kosovskim tablicama.

Kosovski premijer Albin Kurti izvijestio je o odgodi objavom na svom Twitteru u ranim jutarnjim satima u utorak.

“Prihvatam njegov zahtjev (američkog ambasadora) za odgodom od 48 sati… Sretan sam što mogu raditi sa SAD-om i EU-om na pronalaženju rješenja tokom sljedeća dva dana”, napisao je.

Kosovska policija je ranije saopćila da bi se kazne trebale izdavati od utorka u 8:00 sati i da će utjecati na oko 10.000 vozača.

Bez dogovora

Kosovo i Srbija nisu uspjeli postići dogovor u ponedjeljak nakon što su održani hitni razgovori uz posredovanje EU-a, a Brisel je upozorio na “eskalaciju nasilja” ako se kosovski plan provede.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, koji je predsjedao razgovorima, okrivio je uglavnom Kosovo za odbacivanje prijedloga EU-a o tome kako riješiti spor oko automobilskih tablica.

Opozicija u Prištini također je okrivila Kurtija za ugrožavanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama kao najvećim saveznikom Kosova.

Kurti je rekao da je više zainteresiran za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom u kojem će obje zemlje priznati jedna drugu kao nezavisnu državu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je kasno u ponedjeljak da će njegova zemlja prestati izdavati i obnavljati registarske tablice za sjeverni dio Kosova, ali je upozorio na rastuće napetosti.

Maloprije smo dobili najnovije obavještajne podatke, situacija je vrlo teška i na rubu je sukoba, rekao je Vučić novinarima.

NATO, koji ima oko 3700 mirovnih snaga na Kosovu, rekao je da je spreman intervenirati ako sigurnosna situacija bude ugrožena.

Zapaljen još jedan automobil na sjeveru Kosova

Noć ranije, u s sjevernom dijelu Mitrovice zapaljen je automobil koji je imao KG tablice, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Kossev.

Vlasnik automobila je naglasio kako ne postoji nijedan motiv zbog kojeg bi neko njemu zapalio automobil.

“Nikome se nisam zamerio, privatnik sam godinama. Ne radim ni u jednoj javnoj ustanovi, ni po kosovskom ni po srpskom sistemu. Pa evo čak i tablice su mi kragujevačke”, rekao je N.M.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada