Vučić se oglasio iz Brisela: Nismo postigli dogovor

Predsjednik Srbije je nakon sastanka sa predstavnicima EU i Kosova, u Briselu, koji su trajali duže od sedam sati rekao da nije postignut nikakav dogovor.

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, poslije sastanka sa predstavnicima EU i Prištine u Briselu, koji su trajali duže od sedam sati, da nije postignut apsolutno nikakav dogovor, javlja Tanjug.

„Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana bila je potpuno konstruktivna i deset puta su menjani tekstovi koje smo prihvatili, ali albanska strana bi uvek dodavala nešto što je bilo jasno da nije moguće“, objasnio je on u izjavi novinarima.

Najavio da će sačekati izjavu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Josepha Borrella, šta će biti njegov savjet.

„Želim da sve utiske saberem, sačuvao sam sve papire. Obratiću se našem narodu večeras ili sutra, u zavisnosti kada se vratimo“, rekao je on.

Vučić je istakao da su “pred nama besane noći, mnogo teških dana.”

„Ali poslušaćemo što će biti savet i zahtev visokog predstavnika. On je tražio da ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM što smo rekli da je sve u redu. Poštovaćemo i ponašati se u skladu s tim“, najavio je on.

Počeli pregovori u Briselu

U Briselu se u ponedjeljak ujutro odvijaju hitni sastanci u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na koje je pozvala Evropska unija zbog krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell se oko 8:00 sati prvo sastao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a nakon toga je počeo razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Beta.

Nakon odvojenih susreta slijedi zajednički, takozvani trilateralni susret između EU-a, Srbije i Kosova, a sa evropske strane će na sastanku, osim Borrella, biti i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Kosovai Srbije Miroslav Lajčak.

U fokusu hitnog sastanka bit će pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbjegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, s akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u institucije Kosova, saopćila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Najava naplaćivanja kazni za tablice

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da se može bilo šta uraditi, ali da ide “da ne bi dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi”.

Ponovio je da su uslovi Srbije osnivanje zajednice srpskih opština i ukidanje odluke o tablicama.

Kosovo je najavilo da će 21. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 eura za vlasnike vozila s registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamijenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

U nedjelju, dan pred sastanak, policija Kosova je objavila da će se primjena odluke odgoditi za 24 sata, pa će tako važiti od 22. novembra.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili odgodu primjenu za deset mjeseci, što su vlasti Kosova odbile.

Glasnogovornik EU-a Peter Stano izjavio je u petak da su Vučić i Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo “evropsko rješenje” za “najozbiljniju situaciju od 2013. godine”.

Izvor: Agencije