Hitni sastanak Borrella, Vučića i Kurtija u ponedjeljak

Borrell je pozvao dva lidera da dođu u Brisel kako bi pronašli evropsko rješenje za pitanje registarskih tablica prije 21. novembra.

Evropska komisija postojeću situaciju naziva najozbiljnijom od 2013. godine (EPA - Ilustracija)

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija bit će održan u ponedjeljak, javili su u subotu navečer mediji, što je u u nedjelju potvrdio i Vučić.

Iako je sastanak Kurtija i Vučića potvrđen u petak, tačan datum nije bio poznat jer je sve zavisilo od dostupnosti strana i logistike, dodaje se, prenosi Beta.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je Vučića i Kurtija da hitno dođu u Brisel kako bi pronašli “evropsko rješenje” za pitanje registarskih tablica prije 21. novembra.

Vučić je rekao da će sastanak početi u 8:00 ujutro, ali da nije optimista.

“Otići ću ne zato jer mislim da možemo nešto da uradimo, već da im ne dam takozvani Lajbnicov ‘dovoljan razlog’ da okrive Srbiju da nije želela u nečemu da učestvuje”, rekao je Vučić za TV Prva, prenijela je Beta.

Vučić: Tražimo ukidanje odluke o tablicama

On je ponovio da Beograd traži formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa prijedlogom srpskog upravljačkog tima i ukidanje odluke o tablicama, ocijenivši da su kosovski zvaničnici “lagali da je to nešto na šta imaju pravo” i da to nije prvi put da “oni lažu”.

Vlada Kosova je najavila da će od ponedjeljka, 21. novembra, početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili srbijanske tablice kosovskim.

Vučić je naveo da Srbi sa Kosova neće prihvatiti kažnjavanje zbog tablica i istakao da će ukoliko u sprovođenju preregistracije vozila budu učestvovale i specijalne jedinice kosovske policije, “biti pakao na terenu”.

S približavanjem tog datuma raste napetost, a u EK-a to nazivaju “najozbiljnijom situacijom” od 2013. godine.

Izvor: Agencije