Vojska Srbije oborila dron u širem rejonu Kopaonika

Jedinice Vojske Srbije su u srijedu u popodnevnim satima, nakon otkrivanja i praćenja, neutralizirale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

Dron je oboren primjenom mjera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška (EPA - Ilustracija)

Jedinice Vojske Srbije su u srijedu u popodnevnim satima, nakon otkrivanja i praćenja, neutralizirale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, dron je oboren primjenom mjera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, prenosi Tanjug.

“U skladu sa naređenjem predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mjere za otkrivanje, praćenje i neutraliziranje bespilotnih letjelica u blizini vojnih objekata”, navodi se u saopštenju.

“Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsjednika Republike i vrhovnog komandanta, obarati sve bespilotne letjelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata”, navelo je Ministarstvo odbrane.

Brnabić najavila akciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije u srijedu da su avioni MIG Vojske Srbije podignuti nakon što su bespilotne letjelice snimale aktivnosti u Kopnenoj zoni sigurnosti.

Ona je objasnila da je nalog dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant i da je taj nalog sada trajan.

“Ako se ovakve stvari budu ponavljale mi ćemo da srušimo te letelice, što bi uradila svaka zemlja”, rekla je Brnabić za RTS, ne navodeći koja je zemlja poslala dronove.

Ona je precizirala da su bespilotne letjelice snimale dvije kasarne u Kopnenoj zoni sigurnosti i istakla da je riječ o sigurnosti Srba na Kosovu.

Prema njenim riječima, podizanje borbene gotovosti vojske ima veze sa tim incidentom.

“Verujem da postoji veza i da ima mnogo stranih faktora koji žele da znaju kakvi su naši planovi u vezi sa obezbeđivanjem Srba na KiM. Mi ćemo se kao i do sada truditi da čuvamo mir i bezbednost i da pozitivno utičemo na bezbednost”, istakla je Brnabić.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj izjavio je ranije da bespilotne letjelice koje su primijećene nad područjem Raške nisu došle sa teritorije Kosova.

Mehaj je na Facebooku napisao da takve tvrdnje predstavljaju “samo izgovor za povećanje broja trupa srpske vojske oko granice sa Kosovom” i “sredstvo za širenje panike među građanima”, prenio je B92.

Izvor: Agencije