SAD: Dejtonski sporazum ima mane, ali ne traži od političara da kradu

Američki ambasador je politiku nezavisnosti entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, što propagira Dodik, nazvao ‘iluzornim ciljem’.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy vlast u odlasku, koja je upravljala zemljom u protekle četiri godine, opisao je kao 'jednu od najneproduktivnijih u historiji BiH' (Pixsell)

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy rekao je da oni koji nastoje srušiti ured Visokog predstavnika u BiH [OHR] trebali bi pažljivije razmotriti posljedice, nakon što čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik učestalo pozivao na zatvaranju tog ad hoc međunarodnog tijela, zaduženo za nadzor provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je 1995. godine zaustavio četverogodišnji rat u zemlji.

Američki je ambasador politiku nezavisnosti entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, što propagira Dodik, nazvao „iluzornim ciljem“, navodeći kako će Sjedinjene Američke Države uvijek biti uz građane Bosne i Hercegovine, posvećeni suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, što je „politika obje političke stranke u Sjedinjenim Američkim Državama u proteklih 27 godina“.

“Umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju – Dodik je odabrao napasti dejtonski poredak i podrivati državne institucije”, napisao je Murphy.

Duboka politička kriza

Bosna i Hercegovina se posljednjih mjeseci nalazi u jednoj od najvećih političkih kriza od okončanja rata, uz neprekidne prijetnje da će se entitet Republika Srpska otcijepiti od BiH, prijeteći ponovnim izbijanjem sukoba, dok drugi entitet, Federacija BiH, nije mogao formirati entitetsku vladu protekle četiri godine zbog sukoba dvije vodeće političke partije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Američki je ambasador zbog toga oštro kritikovao i partnere u Federaciji BiH.

Komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini kao i ishod posljednjih izbora koji su u toj zemlji održani 2. oktobra ambasador Murphy je na blogu ambasade ocijenio kako je došlo vrijeme za uspostavu odgovorne vlasti koja će raditi u interesu građana i provoditi reforme, a na Tužiteljstvu BiH ostaje zadaća istražiti tvrdnje o krađama i nepravilnostima u izbornom procesu.

Vlast u odlasku, koja je upravljala zemljom u protekle četiri godine, opisao je kao “jednu od najneproduktivnijih u historiji BiH” ističući kako je ona predstavljala samo još jedno u nizu razočarenja za građane. Dodao je kako je to samo logični slijed stanja u kojemu su političari u BiH 27 godina od okončanja rata iznevjerili sva obećanja dana građanima i umjesto napretka samo poništavali uspjehe koje je zemlja od tada ostvarila.

Krivac za to, kako je istaknuo Murphy, unatoč svim manjkavostima ne može biti samo Dejtonski sporazum jer u njemu ne postoji ništa što od političkih lidera traži da kradu, ometaju, odbijaju kompromis, koriste zapaljiv govor ili napadaju sam ustavni temelj zemlje, što je očevidno bio izbor većine njih.

Izvor: Agencije