Opozicione stranke u bh. entitetu RS najavile nove proteste

Kandidatkinja opozicije za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić rekla je da neće ćutke gledati kako je građanima RS-a oteta izborna volja.

Jelena Trivić nezadovoljna je i radom i izvještavanjem javnog servisa Radio-televizije RS-a (Fena)

Opozicione stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska za srijedu su najavile nove proteste u Banjoj Luci, nezadovoljne, između ostalog, radom i izvještavanjem javnog servisa Radio-televizije RS-a (RTRS).

“Dođi na protest jer slobodu moramo odbraniti”, navodi se u poruci, koju je opozicija u RS-u uputila građanima uoči njihovih trećih postizbornih protesta, prenosi Fena.

O razlozima za proteste, koji će biti održani u srijedu  s početkom u 18:00 sati ispred zgrade RTRS-a, potpredsjednica Partije demokratskog progresa (PDP) i kanidatkinja opozicije za predsjednika RS-a Jelena Trivić kazala je da ih ima “hiljadu”.

“Naš zahtjev je žalba Centralnoj izbornoj komisiji [CIK[ i Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine, ali i zahtjevi sa prethodnih skupova. Rad pravosuđa i procesuiranje onih koji su učestvovali u krađama na izborima. Brojni su dokazi, a nema niti jednog epiloga. S tim nećemo stati. Kakvu god donijelo odluku Apelaciono vijeće, neće biti ‘pojeo vuk magarca’ i nikom ništa”, istakla je Trivić.

Kazala je da neće ćutke gledati “kako je građanima RS-a oteta izborna volja”.

‘Žalba koja se mora prihvatiti’

Trivić se osvrnula i na utjecaj vladajućih struktura na rad RTRS-a.

Poručila je da ostaje i zahtjev prema RTRS-u za objektivno izvještavanje i da prestanu etiketirati sve ljude koji drugačije misle od režima.

“RTRS je kuća svih nas. Trebala bi biti kuća svih građana. Pa i mi neke građane predstavljamo. Ne etiketirate vi nas. Vjerujte, ja nemam problem s etiketama RTRS-a. Vi etiketirate sve one građane koji imaju slično razmišljanje kao mi”, kazala je.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se osvrnuo na odluku CIK-a da proglasi Milorada Dodika za pobjednika na izborima za predsjednka RS-a.

Smatra da je riječ o žalbi koju pravosudna instanca ne može odbaciti, nego prihvatiti.

CIK bi trebao u srijedu potvrditi zvanične rezultate općih izbora, održanih 2. oktobra, osim ako Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine ne donese drugačiju odluku u odnosu na onu koju je donio CIK u vezi sa žalbama koje se odnose na ponavljanje izbora za nivo predsjednika i potpredsjednike  RS-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada