CIK potvrdio rezultate izbora u BiH: Slijedi proces formiranja vlasti

HDZ BiH, SNSD i SDA, tri političke stranke koje su do sada činile vlast na državnom nivo odnosno u entitetima, pojedinačno su dobile najveći broj glasova u utrci za državni i entitetske parlamente.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je u srijedu rezultate Općih izbora u zemlji od 2. oktobra (Armin Durgut / PIXSELL)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je u srijedu rezultate Općih izbora u zemlji od 2. oktobra, nakon čega slijedi formiranje vlasti, što je proces koji bi mogao potrajati.

Rezultati izbora su potvrđeni za sve nivoe vlasti za koje se glasalo na Općim izborima 2022. godine, što uključuje državno predsjedništvo, Predstavnički dom Parlementarne skupštinu Bosne i Hercegovine, dva entitetska parlamenta [Republika Srpska i Federacija BiH] te deset kantonalnih skupština u entitetu Federacija BiH.

Hrvatske demokratska zajednice [HDZ BiH], Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Stranka demokratske akcije (SDA), tri političke stranke koje su do sada činile vlast na državnom nivo odnosno u entitetima, pojedinačno su dobile najveći broj glasova u utrci za Zastupnički dom Parlamenta BiH te za parlamente dva entiteta, no postoje različite kalkulacije ko bi od njih u naredne četiri godine mogao nastaviti vladati, a ko će u opoziciju.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je u petak kako ima čvrsti dogovor s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o političkoj saradnji i koaliranju pri uspostavi novih tijela vlasti u toj zemlji.

Izbori u BiH obilježeni nizom nepravilnosti

U slučaju bošnjačkih i građanskih stranaka postoji mogućnost da dosadašnji opozicioni blok, čiju okosnicu čine Naroda i pravda (NiP), SDP BiH i Naša stranka, okupi većinu i pošalje SDA u opoziciju, kako na državnoj tako i na nivou Federacije BiH.

U tročlanom državnom predsjedništvu naredne četiri godine sjedit će Denis Bećirović kao bošnjački član Predsjedništva, Željko Komšić kao hrvatski te Željka Cvijanović kao član tog državnog tijela iz entiteta Republika Srpska.

Izbori u BiH su obilježeni nizom nepravilnosti, zbog čega je državno tužilaštvo otvorilo i istragu. Tokom kontrolnog prebrojavanja glasova pronađeni su krivotvoreni glasački listići.

Zbog prijavljenih neregularnosti CIK je 10. oktobra naredio da se svi glasovi za predsjednika Republike Srpske ponovo broje u glavnom centru za brojanje u Sarajevu. Milorad Dodik je pobjednik izbora u RS-u i nakon ponovljenih izbora, što opoziciona političarka Jelena Trivić odbacuje, najavljujući nove proteste u Banja Luci.

Izvor: Agencije