Kolona sjećanja prošla Vukovarom

JNA i srpske paravojne jedinice počinile su 1991. godine brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

Križnim putem - Kolonom sjećanja od vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice 'Dr. Juraj Njavro' do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, građani Vukovara i brojni gosti pristigli iz cijele Hrvatske i BiH, odaju u petak počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu (Davor Javorovic/PIXSELL)

Na hiljade ljudi iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine prošlo je danas ulicama Vukovara u spomen na žrtvu toga grada u Domovinskom ratu, bez obzira na jaku kišu koja od noćas stalno pada u gradu na Dunavu.

Vukovar se u petak prisjeća najtežeg dana u novijoj historiji kada je 1991, nakon 87 dana otpora, 18. novembra slomljena odbrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne jedinice počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tokom gotovo tromjesečnog napada bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2.717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko hiljada branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

Na popisu zatvorenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, Hina navodi da se kao datum početka bitke obično uzima 25. avgust 1991, kada su bivša JNA i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za sedam dana. No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca. Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Državni vrh u Vukovaru

U koloni sjećanja, na čijem su se čelu nalazili pripadnici Oružanih snaga Hrvatske sa zastavama svih hrvatskih ratnih jedinica, bili su i predstavnici državne vlasti, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, posljednji zapovjednik odbrane Vukovara Branko Borković, crkveni i ostali dostojanstvenici.

Svi su prethodno bili na komemorativnom skupu u dvorištu vukovarske bolnice kojim je i počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 31. godišnjice stradanja Vukovara.

Državni vrh Hrvatske u Vukovaru (Davor Javorovic/PIXSELL)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položiti će vijence i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Za 17 sati planirana je svjetlosna rijeka sjećanja, odnosno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je u četvrtak polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika na Memorijalnom groblju te mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Na hijade upaljenih lampiona od sinoć je moguće vidjeti već od Vinkovaca, Nuštra, Marinaca i Bogdanovaca do samog Vukovara.

Izvor: Agencije