Borrell pozvao Vučića i Kurtija na hitan sastanak u Briselu

Cilj je pronaći evropsko rješenje za pitanje registarskih tablica na sjeveru Kosova, rekao je glasnogovornik Evropske komisije.

Vlada Kosova je najavila da će od 21. novembra početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili tablice (Al Jazeera)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Srbije Albina Kurtija na hitni sastanak u Brisel kako bi se pronašlo “evropsko rješenje” za pitanje registarskih tablica na sjeveru Kosova, izjavio je u petak glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

Susret bi se trebao održati u nedjelju, 20. novembra, ili dan kasnije, javio je Radio Slobodna Europa, pozivajući se na, kako je navedeno, pouzdane izvore u Briselu.

Vlada Kosova je najavila da će od ponedjeljka, 21. novembra, početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili srbijanske tablice kosovskim.

Raste napetost na Kosovu

S približavanjem tog datuma raste napetost, a u EK-a to nazivaju “najozbiljnijom situacijom” od 2013. godine.

“Nadam se da će doći vrlo brzo kako bismo mogli riješiti to pitanje prije 21. novembra”, rekao je Stano, prenosi Hina.

Kazao je da se o rješenju tog pitanja vode “diplomatski razgovori”, koji su iz razumljivih razloga povjerljivi.

Stano je odbio komentirati pisanje medija na Kosovu da je to tome već postignut dogovor na temelju prijedloga specijalnog izaslanika EU-a  za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Izvor: Agencije