Mediji: Novi prijedlog Brisela za rješenje krize na sjeveru Kosova

Jedan od prijedloga mogao bi biti odlaganje primjene izdavanja novčanih kazni za odbijanje preregistracije vozila na određeno razdoblje, prenosi ‘Radio Slobodna Evropa’.

Za sada nema detalja o sadržaju novog prijedloga (Al Jazeera)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak predao je u utorak glavnom pregovaraču Kosova Besniku Bislimiju novi prijedlog Brisela za rješenje krize na sjeveru Kosova.

Za sada nema detalja o sadržaju novog prijedloga, a izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) tvrde kako se sve radi s ciljem da se nađe bar prijelazno rješenje kako bi se izbjegla eskalacija napetosti od koje se strijepi nakon 21. novembra.

Tada su vlasti Kosova najavile novčane kazne za vlasnike vozila sa srbijanskim registracijama na Kosovu ukoliko ih ne preregistriraju na tablice Republike Kosovo (RKS).

Nove napetosti između Srbije i Kosova izbile su nakon što je u ponoć 31. oktobra istekao rok koji je Vlada Kosova ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji koje koriste Srbi na Kosovu, prenosi Hina.

Tu odluku Vlasti Srbije vide kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK), trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne RKS, na čemu insistira Vlada Kosova.

‘Najozbiljnija kriza od 2013. godine’

SAD i EU su ranije pozvale Vladu Kosovada odgodi primjenu mjera na deset mjeseci, na što je odgovoreno odlukom o postupnoj primjeni do 21. aprila.

Srbi su odlučili napustiti institucije Kosova, istupiti iz Vlade, Skupštine i lokalne uprave na sjeveru te iz pravosuđa i policije Kosova, dok  Vlada Kosova ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira zajednicu srpskih opština, na što se obavezala Briselskim sporazumom potpisanim u aprilu 2013. godine pod pokroviteljstvom EU-a.

Prema saznanjima RSE-a, novim prijedlogom Brisela ne isključuje se mogućnost da jedna od potencijalnih odluka bude odlaganje primjene izdavanja novčanih kazni na određeno razdoblje, iako “ne nužno” na deset mjeseci.

U slučaju da Vlada Kosova potvrdno odgovori na taj prijedlog, očekuje se da Lajčak odmah otputuje u Beograd, kako bi se formalizirala saglasnost obje strane o rješenju aktualne krize.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell ocijenio je u ponedjeljak da su trenutne napetosti između Srbije i Kosova “najozbiljnija kriza od 2013. godine” te pozvao da se rješenje nađe prije 21. novembra.

Izvor: Agencije