Konstituisan novi saziv entitetske skupštine RS-a

U Narodnoj skupštini RS-a koalicija koju predvodi SNSD Milorada Dodika imat će komotnu većinu s 56 od 83 zastupnika pa će i formirati novu entitetsku vladu.

Parlament bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska konstituisan je u utorak u Banjoj Luci (Fena)

Parlament bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska konstituisan je u utorak u Banjoj Luci, čime je nastavljen proces uspostave novih tijela vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih 2. oktobra.

U Narodnoj skupštini RS-a koalicija koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika imat će komotnu većinu s 56 od 83 zastupnika pa će i formirati novu entitetsku vladu.

Na konstituirajućoj sjednici parlamenta RS-a Dodik je položio zakletvu kao novi predsjednik entiteta, što je dužnost koju je ranije obnašao u dva mandata, dok je u protekle četiri godine bio član državnog predsjedništva.

Dodik je namjerno izbjegao biti u dvorani entitetskog parlamenta dok je intonirana himna BiH, a pojavio se tek nakon toga u pratnji policajca koji je unio zastavu RS-a.

Za srijedu je najavljena konstituirajuća sjednica državnog predsjedništva u novom sazivu, u kojemu su povjerenje birača za četverogodišnji mandat dobili Denis Bećirović iz reda Bošnjaka, Željka Cvijanović iz reda Srba i Željko Komšić koji je izabran kao Hrvat.

Izgledne šarolike koalicije

Ranije ovog mjeseca počelo je konstituiranje skupština deset kantona u Federaciji BiH, nakon čega je postalo jasnije kako će nove vlasti činiti šarolike koalicije sastavljene od stranaka koje su i ranije bile na vlasti, ali i od opozicije.

U Kantonu 10, čije je sjedište u Livnu i čija je skupština konstituisana u ponedjeljak, u novoj vladi najvjerovatnije neće biti mjesta za HDZ BiH, jer će tamo većinu predvoditi regionalna stranka Hrvatski nacionalni pomak (HNP) i HDZ 1990.

I u Sarajevskom Kantonu formirana je opoziciona koalicija koja će iz vlasti isključiti Stranku demokratske akcije (SDA). Identična situacija bit će i u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je SDA ranije suvereno vladala.

Neizvjesna je situacija u Unsko-sanskom kantonu, a SDA će za sada sigurno vladati Tuzlanskim kantonom, dok HDZ BiH ima osiguranu vlast u Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH trebao bi biti konstituisan do kraja novembra, a za 1. decembar najavljena je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada