Afera Janaf: Odbrana zatražila izdvajanje tajno snimljenih razgovora

Uskokova optužnica tereti bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i njegove suokrivljenike za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Bivši direktor Janafa Dragan Kovačević (lijevo) (Patrik Macek/PIXSELL)

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak nije donijelo odluku o osnovanosti optužnice za aferu Janaf jer je odbrana zatražila da se iz spisa izdvoje snimci tajno snimljenih razgovora okrivljenika za koje tvrde da su nezakoniti dokazi.

Optužno vijeće kojim predsjedava Tamara Pleše donijet će odluku o prijedlozima odbrane u ponedjeljak 21. novembra, a na koju nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu, doznaje Hina na sudu.

Uskokova optužnica tereti bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i njegove suokrivljenike za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Tužilaštvo tvrdi da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim saradnicima milion eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 miliona kuna [8,61 miliona eura].

Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milionske poslove.

Tužilaštvo traži oduzimanje imovine

Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

I dok tužilaštvo osumnjičene tereti za teška korupcijska nedjela i traži oduzimanje protupravno stečene dobiti Kovačevićeva advokatica optužnicu naziva “lažnom, izmišljenom i naručenom”.

Tužitelj se svim snagama trudio da lažima i iskonstruiranim pretpostavkama bez ijednog dokaza, sastavi ovu optužnicu. Međutim, na prvom mjestu je bilo sramoćenje i puštanje u medije iskonstruiranih pretpostavki kao činjenica bez ikakvoga temelja, ističe Kovačevićeva odbrana.

Smatraju i da sud neće potvrditi ovu optužnicu, a ako to i učini kažu da će na suđenju “dokazati istinu”.

Sudko vijeće Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužilaštvo na doradu.

Izvor: Agencije