Visoki krivični sud potvrdio odluku da se Zoranu Mamiću sudi u odsutnosti

Bivši sportski direktor NK Dinama Zoran Mamić nalazi se u BiH i nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

Zoran Mamić na Sud BiH u Sarajevu (PIXSELL)

Visoki krivični sud odbio je žalbu Zorana Mamića, bivšeg sportskog direktora NK Dinama koji je nakon osuđujuće presude za sudjelovanje u izvlačenju više od sto miliona kuna [više od 13,25 miliona eura] iz kluba slijedio starijeg brata Zdravka i pobjegao u BiH, čime je potvrdio prvostepenu odluku da će mu se suditi u odsutnosti.

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda u septembru je odlučilo o Mamićevom suđenju u odsutnosti, nakon zaključka bosanskohercegovačkih pravosudnih tijela i Ministarstva pravde kako nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između Hrvatske i BiH o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Sudsko vijeće tada je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je Zoran Mamić u bijegu i nalazi se na prostoru BiH te nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti je izručen Hrvatskoj, a nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u stranoj državi.

Odbijena žalba odbrane

S Visokog kaznenog suda u ponedjeljak se doznaje da je odbio žalbu Mamićevog advokata Mije Goluba koji je, uz prigovor o sudski pogrešnom i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, zatražio da se prvostepno rješenje ukine te predmet vrati osječkom sudu na ponovno odlučivanje, izvijestila je Hina.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, koje je na osječkom Sudu započelo početkom marta 2021, Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, zagrebački nogometni klub oštetili za ukupno oko 200 miliona kuna [oko 26,50 miliona eura].

Do sada je održana samo jedna sudska rasprava na kojoj je prisutnim okrivljenicima pročitana optužnica, a Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je polovicom marta 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u junu 2018, te ga pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Izvor: Agencije