Neformalna ministarska debata o odnosima Srbije i Kosova

Na Vijeću za vanjske poslove Evropske unije razgovarati će se i o ustavnim problemima u Crnoj Gori te kako da Bosna i Hercegovina napreduje na evropskom putu.

Taži se način da se ubijede Srbija i Kosovo da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u ponedjeljak će, na Vijeću za vanjske poslove EU-a, izvijestiti šefove evropskih diplomatija o razgovorima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem, koje je imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Cilj sastanaka u Parizu, kako je rekao Borrell nakon susreta, “bio je da se odgovori na kritične izazove” u odnosima između Srbije i Kosova, a razgovori su se, kako je naveo, “fokusirali na pomoć stranama da pronađu hitno potrebna rješenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu”.

Sastancima je prisustvovao i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije EU-a Miroslav Lajčak.

U opasnosti ‘godine rada i rezultata’

Ministarska debata bit će fokusirana prije svega na odnose Srbije i Kosova i bit će neformalna.

To znači da neće biti objavljeni zaključci sa diskusije, prenosi Tanjug.

Borrell će prenijeti suštinu tih razgovora na konferenciji za medije.

Borrell i šefovi diplomatija EU-a u ponedjeljak će u Briselu tražiti način da ubijede Srbiju i Kosovo da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga.

Kako je Borrell rekao nakon susreta u Parizu, “kosovski Srbi bi se trebali odmah vratiti u institucije Kosova i nastaviti sa svojim dužnostima”, dok bi Kosovo, “trebalo uskladiti svoje postupke o registarskim tablicama s ranijim sporazumima i pokrenuti pregovore o uspostavljanju zajednice srpskih opština“.

Kako je rekao Peter Stano, glasnogovornik EU-a, eskalacija između Srbije i Kosova dovodi u opasnost “godine rada i rezultata i to može imati posljedice” za regiju.

Situacija na Balkanu ‘puna izazova’

U toku ministarskog sastanka razgovarat će se i o drugim problemima zemalja regijea.

Visoki evropski zvaničnik je izjavio da će se razgovarati o “ozbiljnim ustavnim problemima u Crnoj Gori“, kao i o Bosni i Hercegovini i tome kako da zemlja napreduje na evropskom putu, posebno nakon preporuke Evropske komisije da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

Zvaničnik smatra da situacija na Balkanu “nije laka“, da je “puna izazova“ te da se Unija “kao nikad do sadaa posvetila Zapadnom Balkanu“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada