U Srbiji izbori za vijeća nacionalnih manjina

Od ukupno 23 vijeća nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Glasanje na neposrednim izborima bit će provedeno na 949 biračkih mjesta (EPA - Ilustracija)

U Srbiji se u nedjelju održavaju izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina, a na njima će učestvovati 50 izbornih lista.

Kako je saopćila Republička izborna komisija (RIK), pravo glasa imat će 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna vijeća nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština, prenosi Tanjug.

Glasanje na neposrednim izborima bit će provedeno na 949 biračkih mjesta, koja će biti otvorena od 7:00 do 20:00 sati, dok će elektorske skupštine biti održane u isto vrijeme, a početak je u 12:00 sati.

Nacionalne manjine koje će birati članove nacionalnog vijeća na neposrednim izborima su albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, njemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenska, ukrajinska i češka.

Najvažnije ustanove nacionalnih manjina

Četiri nacionalne manjine birat će članove za nacionalna vijeća putem elektorske skupštine, a to su makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

“Da bi se sproveli neposredni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, neophodno je da više od 40 odsto pripadnika nacionalne manjine bude upisano u poseban birački spisak te manjine. Ukoliko taj uslov nije ispunjen, onda se sprovode izbori putem elektorske skupštine”, objasnio je za Radio-televizije Srbije (RTS) Marko Janković iz RIK-a.

Nacionalna vijeća su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema Zakonu, povjerena “javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima”.

Izvor: Agencije