Vučić ne vidi kompromisno rješenje za Kosovo i predviđa ‘kompliciranu situaciju’

Kosovo ima zaštitu veoma moćnih zemalja, rekao je srbijanski predsjednik, izdvajajući Njemačku i Veliku Britaniju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić (desno) i francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom Pariškog mirovnog foruma (EPA)

Srbiju čeka komplicirana situacija na Kosovu poslije 21. novembra kad Priština namjerava početi naplatu kazni Srbima koji ne budu imali RKS [Republika Kosovo] tablice na vozilima, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, naglasivši da Priština ima podršku Njemačke i Velike Britanije.

Teško je pronaći racionalan prijedlog ako znate da Kosovo ima zaštitu veoma moćnih zemalja, rekao je Vučić novinarima srbijanskih medija na Pariškom mirovnom forumu, uz tvrdnju da Priština može “raditi što hoće, jer će uvijek imati njemačku i britanski podršku”.

Vučić se ranije u petak, na marginama Foruma, kako navodi Hina, sastao s šefom eurodiplomatije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, a centralna tačka razgovora bila je kriza na Kosovu, potaknuta namjerom vlade Albina Kurtija da primijeni odluku o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji.

Beograd tu odluku smatra “protupravnom” i suprotnom Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa, potpisanom pod pokroviteljstvom EU-a u aprilu 2013.

Sporna Zajednica srpskih općina

Vučić je odbacio ideju da se o Zajednici srpskih općina (ZSO) raspravlja u okviru francusko-njemačkog plana za Kosovo.

Službeni Beograd ustrajava u zahtjevima da kosovske vlasti ispune svoju obvezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO, a od EU-a traži da tome bude garant ili da saopći da taj sporazum više ne vrijedi kao dio procesa normalizacije odnosa dviju strana.

Kosovo odbija u Ustav uvrstiti Zajednicu srpskih općina na način da može blokirati rad centralne vlade u Prištini, bojeći se stvaranja “nove Republike Srpske” na Kosovu, aludirajući na blokade kojima taj entitet često uslovljava državnu vladu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije