Ministarski forum EU – Zapadni Balkan u Tirani 3. i 4. novembra

U glavnom gradu Albanije će biti održan ministarski forum Evropska unija – Zapadni Balkan, na kojem će učestvovati ministri pravosuđa i unutrašnjih poslovi iz regije, najavila je Evropska komisija.

Na sastancima će učestvovati i predstavnici Europola, Frontexa i Agencije Evropske unije za azil (Reuters)

U Tirani će 3. i 4. novembra biti održan ministarski forum Evropska unija – Zapadni Balkan, na kojem će učestvovati ministri pravosuđa i unutrašnjih poslovi iz regije, najavila je Evropska komisija.

Tema foruma bit će kako zajedno raditi u oblasti pravosuđa, migracija i sigurnost, prenosi Tanjug.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson prisustvovat će sastanku ministara unutrašnjih poslova, a komesar za pravosuđe Didier Reynders učestvovat će na sastanku ministara pravde.

Prva tema u dijelu posvećenom unutrašnjim poslovima bit će sigurnosna pitanja povodom rata u Ukrajini, a Johansson će ministrima unutrašnjih poslova prenijeti informacije o najnovijem razvoju događaja u oblasti migracija, azila i upravljanja granicom.

Johansson je predložila zajednički pristup migracijama tokom sastanka Berlinskog procesa 20. oktobra.

Na sastancima će učestvovati i predstavnici Europola, Frontexa i Agencije EU-a za azil.

Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije

Sastanak o pravosuđu je predviđen za 4. novembar, a iz EK-a najavljuju da će Reynders razgovarati s ministrima o vladavini prava u EU i na Zapadnom Balkanu.

Prema najavama, bit će riječi i o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije i kakva je situacija u zemljama Zapadnog Balkana o krivičnom gonjenju u ovoj oblasti.

Na sastanku o pravosuđu će biti riječi i o mjerama koje se preduzimaju protiv agresije Rusije na Ukrajinu.

Reynders će informirati ministre o aktivnostima radne grupe “Freeze and seize” i nedavnim inicijativama za kriminaliziranje kršenja sankcija EU-a, usvojenim u maju 2022. godine.

Radi se o radnoj grupi za zamrzavanje i oduzimanje, osnovanoj u martu 2022. godine, kako bi se osigurala koordinacija među državama članicama u provođenju sankcija Unije.

Komisija je osnovala tu radnu grupu koja ima za cilj da osigura platformu za saradnju i razmjenu podataka između država članica.

Izvor: Agencije