Bislimi: Tablice više nisu dio dijaloga Kosova i Srbije

Zamjenik premijera Kosova izjavio je da zamjena registarskih tablica više nije pitanje o kojem se može pregovarati, već ‘odluka koja se provodi’.

U prvoj fazi policija će vozačima uručivati opomenu i zahtjev da registriraju vozila na tablice Kosova (Al Jazeera)

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je u utorak da zamjena registarskih tablica više nije pitanje o kojem se može pregovarati u dijalogu Kosova i Srbije, već “odluka koja se provodi”.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) je kazao da zahtjevi međunarodne zajednice za potpuno odlaganje roka za zamjenu tablica dolaze zbog “strašne kampanje dezinformiranja i manipulacije koju provodi Srbija” i zbog “izloženosti srpskog stanovništva prijetnjama iz paralelnih struktura Srbije”.

“Pošto je to problem i za nas, od 1. novembra nismo počeli ni izricati kazne, ni oduzimati vozila, što znači da smo odgovorili na zabrinutost prijatelja iz međunarodne zajednice”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Po njegovom mišljenju, Vlada Kosova Srbima sa sjevera Kosova na taj način se predstavila kao “Vlada koja im, umjesto prijetnji, nudi poreske olakšice i, umjesto konfiskacije, omogućava da u nekoliko faza pređu iz nezakonitosti u zakonitost”.

Tri faze za provedbu odluke

U ponoć je počela primjena odluke Vlade Kosova o zamjeni registarskih tablica u tri faze.

Kako je najavljeno, u prvoj fazi, koja će trajati do 21. novembra, vozačima automobila sa srbijanskim tablicama policija Kosova uručivat će opomenu i zahtjev da registriraju vozila na tablice Kosova.

U drugoj fazi, od 21. novembra do 21. januara iduće godine, bit će izricane kazne od 150 eura, a treća faza predviđa izdavanje probnih tablica do 21. aprila, kada će, prema odluci Vlade Kosova, u toj zemlji biti zabranjene srbijanske registarske tablice.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada