Analitičar: Lovci Vojske Srbije neefikasni protiv komercijalnih dronova

Pojava sofistificiranih dronova s velikim radarskim odrazom nad Srbijom značila da ih je poslala neka velika sila, praktično KFOR, tvrdi vojni analitičar Aleksandar Radić.

U utorak se pojavila informacija da su nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je u utorak da su za lovačku avijaciju praktično nedodirljivi mali komercijalni dronovi, jeftini i dostupni na tržištu, dok bi pojava sofistificiranih dronova s velikim radarskim odrazom nad Srbijom značila da ih je poslala neka velika sila, praktično KFOR.

“Ali, KFOR ima vrlo solidne odnose sa Vojskom Srbije, saradnja je vrlo kvalitetna i nema indicija da se tu nešto nepovoljno dešava”, rekao je on za Betu, povodom tvrdnje beogradskih Večernjih novosti da su “nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije u okolini Raške”.

Po riječima Radića, s KFOR-om se održavaju redovni sastanci, tako da ih Vojska Srbije može obavijestiti o tome i tražiti njihova saznanja o upotrebi dronova.

Kazao je kako ne vjeruje da bi se velike sile služile ovom metodom pritiska, kao i da ne bi koristile ovakvo sredstvo za prikupljanje podataka “na taktičkom nivou”.

“Gde je neka četa ili vod nije relevantno za visoku politiku”, ukazao je Radić.

‘Može ih koristiti bilo ko’

Odgovarajući na pitanje da li je su dronove možda poslale Kosovske snage sigurnosti, rekao je da se može nagađati i o nekim paralelnim snagama i policiji.

“Ako su komercijalni dronovi, mali su i dostupni na tržištu, može da ih koristi bilo koja organizacija koja želi da prikupi informacije”, naveo je Radić, dodavši da se takvi, komercijalni dronovi, puno koriste sada u ratu u Ukrajini.

Na pitanje da li je uobičajeno da se objavljuju informacije o pojavi drona nad nekom zemljom, i to uz videosnimak polijetanja lovačkih aviona, kako bi ih eventulano uništili, on je kazao da se u ovom slučaju “šalje poruka javnosti da smo  jaki i da neko brine o državi”, kao i time što je ranije u utorak saopćeno da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada