Za Lungomare: Referendum u Puli nije uspio zbog malog odziva

Da bi ishod referenduma bio valjan, moralo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana, no izašlo ih je samo 11.065 ili 22,71 posto.

Na nedjeljnom referendumu Puljani su imali priliku izjasniti se jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela na Valkanama (Pixsell)

Referendum za Lungomare u Puli nije uspio jer je u nedjelju izašlo svega 11.065 glasača odnosno 22,71 posto Puljana, objavili su u nedjelju navečer iz Gradskog izbornog povjerenstva, prenosi agencija Hina.

Da bi ishod referenduma bio valjan, moralo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

Od građana koji su izašli na referendum 9.716 bili su „za“, a to je 88,55 posto, a 1.256 građana ili 11,45 posto bilo je „protiv“, dok su ostali listići bili nevažeći.

Na nedjeljnom referendumu Puljani su imali priliku izjasniti se jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Bez incidenata

Po riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igora Rakića, tokom dana na biračkim mjestima nisu zabilježeni nikakvi ekscesi te je referendum protekao u najboljem redu.

Referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?”.

Građanska inicijativa za referendum o Lungomareu u maju je prikupila više od 11.000 potpisa kako bi po važećim pravilima bio raspisan referendum o sudbini Lungomarea, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada