CIK BiH: Posmatračima i odborima bitnije javiti stranci nego Komisiji

Danas je peti dan nakon nedjeljnih izbora u BiH, a čelnici CIK-a osvrnuli su se na probleme sa kojima se i dalje suočavaju jer još nisu kompletirani rezultati.

Arnautović: Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imat ćemo ovakvu situaciju (Al Jazeera)

Posmatračima i članovima biračkih odbora bilo je važnije sa nedavno održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini izvještavati svoje stranke koje su ih imenovale na te pozicije nego da rade posao za koji su angažirani, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH).

Danas je peti dan nakon nedjeljnih izbora u BiH, a čelnici CIK-a osvrnuli su se na probleme sa kojima se i dalje suočavaju jer još nisu kompletirani rezultati. Podsjetimo, birani su članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, te zastupnici u entitetskim i kantonalnim parlamentima.

Teret na općinskim komisijama

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije, istakao je kako je CIK, zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora sa približno 16 posto biračkih mjesta, bio spriječen da u roku od 24 sata prezentira izborne rezultate sa približno 1.000 redovnih biračkih mjesta za pojedine organe vlasti.

“Zbog njihovog nerada, veliki teret je pao na općinske izborne komisije. Nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju, općinska izborna komisija utvrđuje objedinjene glasove za organe svih nivoa vlasti i o tome sastavlja zapisnik koji se podnosi CIK-u u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta“, dodao je on i pojasnio kako su prekršeni i dodatni rokovi.

On je istakao kako Pravilnik propisuje da, ako općinska izborna komisija nije u mogućnosti pravilno utvrditi rezultate, ona podnosi zahtjev CIK-u za otvaranje vreća i prebrojavanje glasova.

“Taj rok je do srijede i on nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate. Izdali smo naredbe općinskim komisijama o otvaranju vreća iz više od 60 općina za različite nivoe vlasti. Rok za izvršenje je istekao u srijedu u ponoć i to nije ispoštovalo 11 općinskih komisija”, pojasnio je predsjednik CIK-a.

Brojne greške

Arnautović je dalje naveo kako su zahtjevi ponovno upućeni za 11 biračkih odbora.

“Jučer smo prema 11 općinskih komisija uputili ponovno naredbu da odmah dostave rezultate s biračkih mjesta pa čak i sa onih koja nisu validirana, a da će njihova validacija biti izvršena u CIK-u. Glavni kontrolor rezultata će sačiniti izvještaj za koja biračka mjesta će biti neophodno otvarati vreće i utvrditi rezultate”, ističe on.

Ukazao je kako je bilo dosta grešaka koje su se događale na izbornim mjestima, poput pogrešnog pakiranja materijala, pogrešnog popunjavanja obrazaca, pojedini kandidati su imali više glasova nego sama stranka…

“Kao nikad prije, za ove izbore je dat poseban značaj edukaciji biračkih odbora. Najbitnije im je bilo da izvještavaju stranke, a ne općinsku izbornu komisiju. Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imat ćemo ovakvu situaciju”, rekao je i istakao kako CIK godinama od Parlamenta BiH traži tehnološko unapređenje procesa glasanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije