Borrell: Ključno je osigurati provedbu rezultata izbora u BiH

Izbori su općenito bili konkurentni i dobro organizirani, ali obilježeni nepovjerenjem građana u javne institucije i etnički podijeljenom retorikom, rekao je Borrell.

EU prima na znanje odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta o izmjeni Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na dan izbora, rekao je Borrell (EPA)

Evropska unija (EU) pozdravlja održavanje općih izbora u Bosni i Hercegovini u nedjelju, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Osiguravanje provedbe izbora u skladu s evropskim standardima ključan je prioritet utvrđen u mišljenju Komisije o primjeni Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prema preliminarnim zaključcima i zaključcima misije OSCE-a/ODIHR-a za promatranje izbora, izbori su općenito bili konkurentni i dobro organizirani, ali obilježeni nepovjerenjem građana u javne institucije i etnički podijeljenom retorikom, naglašava Borell, prenosi Fena.

EU potiče relevantna tijela da riješe tvrdnje o nepravilnostima kako bi bilo osigurano najveće povjerenje u izborne rezultate i izbornu upravu, navodi se na internet stranici Evropske unije.

“Građani BiH iskoristili su svoje demokratsko pravo glasa za vlasti, koje će sada imati odgovornost ispuniti težnje naroda, uključujući integraciju u EU i gospodarski prosperitet te suočavanje s negativnim globalnim utjecajem ruskog rata agresije na Ukrajinu. EU prima na znanje odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta o izmjeni Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na dan izbora. Podsjećamo da bi se njegove izvršne ovlasti trebale koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji”, riječi su visokog evropskog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost.

Provedba 14 prioriteta

On dalje ističe da nakon provjere rezultata izbora, EU očekuje da svi politički akteri preuzmu punu odgovornost i sarađuju na brzoj uspostavi funkcionalnih zakonodavnih tijela i vlada na državnoj, entitetskoj i kantonalnoj razini kako bi se usredotočili na reforme na putu ka EU, na što su se čelnici stranaka BiH obavezali 12. juna u Briselu, uključujući ustavnu i izbornu reformu.

U tu svrhu EU poziva na duh saradnje novoizabranih čelnika Bosne i Hercegovine.

Evropsko vijeće izjavilo je 23. juna da je spremno dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini te je (u tu svrhu) pozvalo Komisiju da izvijesti o provedbi 14 ključnih prioriteta s posebnim naglaskom na one koji čine znatan skup reformi.

EU ponovno ističe svoju nedvosmislenu predanost perspektivi Bosne i Hercegovine za EU kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu zemlju, naglasio je Josep Borrell.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada