VSTV BiH: Suspendirana tužiteljica Diana Kajmaković

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za tužioce donijela je odluku kojom se zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH udaljava od vršenja dužnosti.

Diana Kajmaković je uvrštena na američku listu sankcioniranih osoba zbog sudjelovanja u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu (Al Jazeera)

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Bosne i Hercegovine za tužioce donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počevši od dana donošenja odluke, 31. oktobra, pa do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) od 21. oktobra.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a se prilikom donošenja odluke rukovodila činjenicom da su ostvareni zakonom predviđeni uvjeti za diskreciono privremeno udaljenje, saopćeno je iz ovog regulatornog tijela, prenosi Fena.

Iz VSTV-a podsjećaju da je podnesena disciplinska tužba s prijedlogom da se tužena oglasi odgovornom i razriješi sa dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine za radnje koje su, s obzirom na rukovodnu funkciju koju obavlja, takve prirode da se odgovornost tužene ne bi na pravilan i objektivan način mogla utvrditi bez udaljenja tužene od vršenja dužnosti u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine tokom disciplinskog postupka.

“Kako tužena obnaša dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije”, navodi se.

Ministarstvo finansija SAD je stavilo na ‘crnu listu’

Kako se, također, navodi, radi objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i osiguravanja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano je da se Diana Kajmaković privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a ni na koji način ne prejudicira niti može utjecati na ishod ovog disciplinskog postupka.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo finansija SAD-a je krajem septembra na “crnu listu” zbog korupcije i kriminala stavilo tužiteljicu Dianu Kajmaković.

Uvrštena je na listu sankcioniranih osoba zbog, kako se navodi, sudjelovanja u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Tvrde kako Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovin te da ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji.

Iz američkog Ministarstva finansija kažu da je Diana Kajmaković pomagala trgovce narkoticima i druge kriminalce prikrivanjem dokaza i sprečavanjem krivičnog gonjenja u zamjenu za ličnu korist.

Izvor: Agencije