Velika Britanija: Francusko-njemački prijedlog u vezi Kosova vrijedan razmatranja

Stuart Peach kaže da dogovor mora zadovoljiti obje strane, ali i da se Velika Britanija protivi razmjeni teritorija.

Stuart Peach: Velika Britanija se protivi povlačenju granica duž etničkih linija (EPA)

Specijalni predstavnik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach rekao je da je u dijalogu Srbije i Kosova svaka nova inicijativa, poput francusko-njemačkog prijedloga, vrijedna razmatranja i naglasio da dijalog mora voditi do rješenja prihvatljivog za obje strane, upozorivši da s druge strane neriješen status između Srbije i Kosova najviše odgovara Rusiji, u kontekstu trenutnog sukoba sa Zapadom.

On je ponovio da se Velika Britanija protivi razmjeni teritorija ili podjeli, prenosi Tanjug pozivajući se na medije iz Prištine.

Opasne etničke linije

“Velika Britanija se jasno protivi povlačenju granica duž etničkih linija, bilo da se radi o razmjeni zemljišta ili podjeli, mi to ne podržavamo. Svaki razgovor o promjenama granica samo donosi neželjenu diskusiju u budućnosti. Velika Britanija je bila jasna da smo protiv bilo kakvog sporazuma koji uključuje promjene granica duž etničkih linija. Što se mene tiče, to nije na stolu“, izjavio je britanski diplomata.

Peach je naveo da ne vidi potencijal da dođe do destabilizacije na Kosovu, a prema njegovim riječima, Rusiji odgovara da sporazum između Srbije i Kosova ne bude postignut.

„Namjera Rusije je da Zapadni Balkan, kao zonu nestabilnosti, drži na distanci od EU-a i NATO-a. Da bi se to postiglo, nema potrebe da se destabilizuje Kosovo, već samo da se osigura da njegova međunarodna integracija bude u zastoju“, zaključio je Peach.

Izvor: Agencije