Američke sankcije za Fadila Novalića i Slobodana Stankovića

Premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, saopćeno je iz State Departmenta.

Fadil Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije, navodi State Department (Fena)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za premijera entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, javio je Al Jazeerin Ivica Puljić iz Washingtona.

Sankcije su uvedene i za bisnismena iz Laktaša Slobodana Stankovića.

Kako navodi State Department, u svojstvu premijera Federacije Novalić je zlouporabio podatke o umirovljenicima u korist vlastite političke  partije, Stranke demokratske akcije (SDA), a protivno zakonima Bosne i Hercegovine.

Novalić je u tjednu prije općih izbora 2018. godine koristio podatke o umirovljenicima, do kojih je došao preko svoje službene pozicije, kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje mirovina u zemlji u kojoj pitanje mirovina ima jaku političku važnost.

Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona Bosne i Hercegovine i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u Bosni i Hercegovini.

Novalić je sankcioniran odlukom O.O. 14033 za odgovornost ili suučesništvo, ili izravno ili neizravno sudjelovanje u radnjama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Biznismen povezan s Miloradom Dodikom

Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u Bosni i Hercegovini, dugogodišnji je vlasnik Integral inženjeringa A.D. Laktaši, velike inženjerske firme u bh. entitetu Republika Srpska.

I Stanković i Integral dovode se u vezu s korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS-u zahvaljujući blizini rukovodstvu RS-a.

Stankoviću se veliki građevinski projekti često daju bez poštenog i otvorenog natječaja.

Velika većina Stankovićevog bogatstva dolazi od javnog novca.

Stanković je, također, bivši vlasnik Alternativne televizije (ATV) iz Banje Luke, medija pod osobnom kontrolom američkog imenovanog i korumpiranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje RS-a ugrožava stabilnost i potkopava Dejtonski mirovni sporazum.

Izvor: Agencije