Schmidt podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

Visoki predstavnik u BiH u izvještaju govori o općim izborima, promjenama Izbornog zakona, zapaljivoj retorici političara iz RS-a i FBiH, korupciji te američkim sankcijama pojedinim bh. zvaničnicima.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH održava se 2. novembra i na njoj će se raspravljati o produženju mandata EUFOR-a (EPA)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poslao je izvještaj u Ujedinjene narode, uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o BiH 2. novembra na kojoj će se raspravljati o produženju mandata EUFOR-a.

Kako iz Washingtona javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić, iz UN-a je potvrđeno da Schmidt ne dolazi na sjednicu, ali uz opasku da može doći do promjena.

Visoki predstavnik u izvještaju govori o općim izborima, promjenama Izbornog zakona BiH, tenzijama i podrivanju države, ekonomskim problemima i problemu iseljavanja mladih, korupciji te američkim sankcijama pojedinim bh. zvaničnicima.

“U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine predizborna kampanja bila je relativno tiha, iako je polarizacija između bošnjačkih i hrvatskih pozicija pojačana… Poraz Bakira Izetbegovića, lidera dominantne bošnjačke Stranke demokratske akcije mnogi promatrači smatraju najvećim iznenađenjem izbora… Stranke s jasnom etničkom pripadnošću uspjele su održati svoju snažnu poziciju u većini parlamenata u zemlji”, navodi Schmidt u izvještaju u dijelu koji se odnosi na izbore.

Neuspjeh dijaloga

Također objašnjava da su političke stranke nekoliko mjeseci vodile dijalog o izbornoj reformi s ciljem deblokada političkih zastoja u FBiH.

S obzirom na neuspjeh ovog procesa dijaloga te na veliki rizik ponovnog blokiranja formiranja institucija nakon izbora, Schmidt dodaje da je 2. oktobra donio odluke koje se tiču izbornog procesa.

“Ovaj takozvani funkcionalni paket sadrži skup mjera koje omogućavaju brzo uspostavljanje zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela nakon izbora. U vezi sa odlukom birača, ovu odluku sam objavio nakon zatvaranja biračkih mjesta i prije objavljivanja prvih preliminarnih rezultata izbora. Odluka ne utiče ni na prebrojavanje glasova”, navodi se.

“Povećao sam broj zakonodavaca u Domu naroda FBiH kako bih omogućio raspodjelu mjesta koja ispravlja prekomjernu zastupljenost sva tri konstitutivna Naroda u nekim kantonima, ali i omogućiti, po prvi put, Ostalima iz svih kantona da budu zastupljeni u Domu naroda. Također sam uveo mjere za unapređenje svrsishodnosti postupka imenovanja predsjednika i dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine”, stoji u izvještaju.

Međutim, dodaje Schmidt, provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci izvan su dosega njegove odluke i njima se moraju pozabaviti nacionalni akteri u političkom procesu.

Agresivna retorika

Visoki predstavnik navodi da su vlasti Republike Srpske nastavile s podrivanjem državnih institucija opstrukcijom njihovog rada i odlučivanja, kao i prisvajanjem ustavnih i zakonskih nadležnosti države RS-u.

“Ove akcije su često bile popraćene secesionističkom retorikom. Milorad Dodik posebno je nastavio osporavati temelje Bosne i Hercegovine”, ističe Schmidt te dodaje da je primjetio agresivnu retoriku i u FBiH, navodeći izjave Bakira Izetbegovića o “prebrojavanju”, ali i to da je, kako je napisao, niz hrvatskih političara doveo u pitanje državni ustroj i zaprijetio daljnjim teritorijalnim podjelama.

Visko predstavnik također ističe da je Ustavni sud BiH krajem septembra odlučio da RS nema ustavne ovlasti uređivati ​​pitanja koja su predmet Zakona o nepokretnoj imovini, jer je to nadležnost BiH, te da je zakon RS-a stavljen van snage, čime je potvrđeno njegovo Rješenje od 12. aprila.

Navodi i američke sankcije tužiteljici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Diani Kajmaković, te premijeru FBiH Fadilu Novaliću i predsjednika FBiH Marinku Čavari.

Schmidt utvrđuje i da izvještaji ukazuju da se negiranje genocida smanjilo otkako je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio zakon o zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, ali i naglašava da Tužiteljstvo BiH nije procesuiralo nijednu od desetina zaprimljenih krivičnih prijava te da su slučajevi veličanja ratnih zločinaca i dalje redovni.

Ključna uloga EUFOR-a

Schmidt u izvještaju upozorava na ekonomske i društvene izazove te ističe da široko rasprostranjeni nepotizam i korupcija imaju ozbiljne posljedice za BiH, a među najozbiljnijima je odlazak mladih.

“U praktičnom smislu, malo je učinjeno da se ubrza put Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata za Evropsku uniju”, navodi se.

Također, visoki predstavnik objašnjava i da BiH nije uspjela doći do zajedničkog stava o agresiji na Ukrajinu, zbog izostanka podrške stranaka iz RS.

Schmidt na kraju izvještaja ističe da EUFOR-ALTHEA nastavlja igrati ključnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, “omogućujući mom uredu i drugim međunarodnim organizacijama da ispune svoje mandate”.

“Prisutnost EUFOR-ALTHEA u Bosni i Hercegovini ostaje neophodna… I dalje je ključno zadržati međunarodnu pažnju na situaciju u Bosni i Hercegovini”, zaključuje u izvještaju visoki predstavnik u BiH.

Izvor: Al Jazeera