Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog dvije termoelektrane

Nastavak rada termoelektrana protivan je Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova BiH.

Vlasti Bosne i Hercegovine su početkom godine odobrile nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj unatoč tome što su se ranije obavezale da ta postrojenja neće raditi duže od 20.000 sati nakon 1. januara 2018. (EPA)

Evropska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je ta zemlja odobrila nastavak rada dvije termoelektrane na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sistemi zaštite od onečišćenja.

U saopćenju dostavljenom medijima u subotu iz EZ-a navodi se da je nastavak rada termoelektrana protivan Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova.

“To će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš“, stoji u otvorenom pismu Energetske zajednice, kojeg prenosi Hina.

Visoka zagađenja zraka

Vlasti Bosne i Hercegovine su početkom godine odobrile nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj unatoč tome što su se ranije obavezale da ta postrojenja neće raditi duže od 20.000 sati nakon 1. januara 2018.

Nastavak rada ovih termoelektrana povezan je i s opstankom nekoliko rudnika, objasnili su tada.

Iz Energetske zajednice navodi se pak kako termoelektrane mogu ostati u pogonu samo ako ispunjavaju strožje standarde Direktive o industrijskim emisijama s ugradnjom sustava za zaštitu od onečišćenja.

“To međutim nije slučaj za TE Tuzla 4 i Kakanj 5”, stoji u pismu Energetske zajednice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u izvještaju iz 2017. godine da je BiH najzagađenija zemlja u Europi. U tadašnjem izvještaju je navedeno da, zbog visokog stupnja onečišćenja zraka, u BiH umire 231 osoba na 100.000 stanovnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada