Predsjednica Evropske komisije obećala pomoć Srbiji u prevladavanju energetske krize

Ursula von der Leyen u posjeti je zemljama Zapadnog Balkana, u jeku visoke napetosti u Evropi zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Srbija za projekte energetskog povezivanja dobija veliku podršku EU i veću nego što se očekivalo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen (Tanjug)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak Srbiju da se pridruži EU u zajedničkoj nabaci plina i najavila 160 miliona eura trenutne podrške državnom budžetu za opskrbu energentima.

Von der Leyen je danas, nakon obilaska radova na izgradnji plinskog interkonektora između Srbije i Bugarske, poručila da zna da je budućnost Srbije u EU, jer Unija nije potpuna bez Srbije.

„Znam da je budućnost Srbije u EU, znam da naša EU nije potpuna bez Srbije, jer dijelimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti i zato nastavimo zajedno raditi na njoj”, kazala je ona na zajedničkoj konferenciji za medije sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Dodala je da su  EU i Zapadni Balkan, a tako i Srbija, dio Evropske energetske zajednice.

Predsjednica Evropske komisije kazala je da je zahvaljujući dobrom napretku koji je postigla, Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka EU i da postoji želja da sada poduzme daljnje važne korake ka EU.

“Izuzetno mi je drago što sam na ovom posebnom mjestu koje pokazuje duboku povezanost koju imamo, kao i našu sjajnu saradnju. Danas pratimo napredak interkonektora između Bugarske i Srbije i sjajno je vidjeti kako ovaj važan projekt poprima oblik”, kazala je ona dodajući da je 80 posto finansija osigurala Evropska komisija i Evropska investicijska banka.

Von der Leyen je najavila da će večeras u Beogradu s predsjednikom Vučićem razgovarati o budućnosti i dijalogu Srbije i Kosova.

Predsjednica Evropske komisije izrazila je uvjerenost da će “vrlo uskoro” biti pronađeno rješenje u sporu oko zamjene registarskih tablica na Kosovu. U ponedjeljak istječe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i zamjenu tablica za one s oznakom Republike Kosova (RKS).

“Evropska unija i njeni partneri intenzivno rade na pronalaženju rješenja o registarskim tablicama i ja sam duboko uvjerena da postoji rješenje, imamo dobru volju na obje strane”, rekla je dodavši da je za konkretno rješenje potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obje strane.

Srbijanski predsjednik kazao je da će po pitanju odnosa s Prištinom Beograd dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, ali i da je sve jednostrane poteze do sada povukla Priština, a ne Beograd.

Milioni eura za Zapadni Balkan

Predsjednica Evropske komisije u službenoj je posjeti zemljama Zapadnog Balkana, u jeku visoke napetosti u Evropi zbog ruske invazije na Ukrajinu, a u Srbiju je u petak doputovala iz Bosne i Hercegovine.

Posjetu Von der Leyen prate i višemilionske investicije u regiju, koje je predsjednik Srbije Aleksanda Vučić nazvao “ogromnom podrškom”.

“Mi umemo to da cenimo. To je za nas veliki novac, olakšaće probleme sa kojima se suočavamo”, rekao je predsjednik Srbije.

 

Nešto ranije u petak, tokom posjete Von der Leyen Bosni i Hercegovini, šefica diplomatije te zemlje Bisera Turković tu je posjetu nazvala “važnom posjetom”, a Evropsku uniju “ključnim partnerom”.

Von der Leyen je rekla da je istinsko zadovoljstvo biti u Sarajevu u trenutku za Bosnu i Hercegovinu koji je nazvala historijskim te je poručila da Bosna i Hercegovina ima mjesto u srcu Evropske unije.

“Vi ste dio Evrope, vi pripadate našoj uniji”, kazala je ona u obraćanju predstavnicima političkog i javnog života u Bosni i Hercegovini, civilnog društva, ambasadorima i medijima.

S Von der Leyen u Sarajevu sastali su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Željko Komšić i Milorad Dodik (Anadolija)

‘Na vama je da zajedno uđete kroz vrata EU’

Istaknula je da je njena poruka koju želi prenijeti svim građanima Bosne i Hercegovine “vi ste budućnost Evropske unije, a vaša budućnost je EU”.

“Vrata Evropske unije su otvorena za Bosnu i Hercegovinu, sada je na vama da zajedno uđete kroz ta vrata. To je vaša historijska odgovornost, kao novoizabranih domaćih lidera Bosne i Hercegovine. A mi ćemo uvijek biti uz vas. Naš prijedlog za kandidatski status je jasan politički istup. Mi ćemo podržati vaše reforme i biti uz vas cijelim putem”, dodala je, te najavila da će pred Evropskom vijećem snažno zagovarati i formalno odobravanje kandidatskog statusa za BiH.

Von der Leyen je najavila paket energetske podrške Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 70 miliona eura, u sklopu grantova pomoći Zapadnom Balkanu, a zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom otvorila je novu dionicu autoputa i tunel kroz planinu Ivan, na koridoru 5c, dužine sedam kilometara koja je sufinansirana bespovratnim sredstvima iz evropskih fondova u iznosu nešto većem od 23 miliona eura.

Posjeta se odvijala u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

Prije Bosne i Hercegovine i Srbije, Von der Leyen je boravila u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, a zapadnobalkansku turneju završava u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije