Vlada Kosova odložila oduzimanje nepreregristrovanih vozila

Za Srbiju su prihvatljive tablice obilježene s KS (Kosovo), dok su za kosovsku stranu prihvatljive samo tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Vojnici KFOR-a patroliraju na raskrsnici u blizini grada Leposavića na sjeveru Kosova 12. oktobra, nakon napetosti zbog spora o tablicama (Ferdi Limani/Getty Images)

Vlada Kosova neće odmah oduzimati vozila koja srpske tablice ne zamijene sa novim RKS tablicama (Republika Kosovo), što je spor koji je posljednjih mjeseci povećao napetosti između Srbije i Kosova.

Za Srbiju su prihvatljive statusno neutralne tablice, obilježene samo KS (Kosovo), dok kosovska strana neće za to ni čuti i za nju su prihvatljive samo tablice s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Obzirom da 31. oktobra ističe dvomjesečni rok za preregistraciju vozila a oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije na nove kosovske tablice, Vlada je odlučila da ne krene odmah s oduzimanjem takvih vozila ukoliko nisu preregistrovana na RKS tablice, prenijela je agencija Anadolija.

“Tri sedmice počev od 1. novembra do 21. novembra, mjera će biti opomena, od 21. novembra do 21. januara, u trajanju od dva mjeseca, bit će kažnjavanja, a od 21. januara ćemo imati probne tablice još dva mjeseca, do 21. aprila. Od 21. aprila ne može ih više biti, jer u Republici Kosovo ne mogu biti dozvoljene nikakve druge tablice”, kazao je premijer Kosova Albin Kurti.

Diplomatska aktivnost SAD-a i EU

Kurti je kazao da Vlada ostaje pri svojoj odluci, ali pruža šansu onima koji su zaintresovani da mogu da se integrišu.

Istakao je da je ovo način da Vlada primjeni red i zakon, ali i da odgovori međunarodnoj zajednici koja je bila zabrinuta zbog osetljivosti ovog pitanja po mir i sigurnost na Kosovu i šire.

Posljednjih dana je bila intenzivirana diplomatska aktivnost SAD-a i EU da Vlada Kosova odloži rok za preregistraciju vozila na deset meseci, zbog postojanja opasnosti od eskalacije sigurnosne situacije na sjeveru Kosova.

Spor o tablicama izazvao je unazad nekoliko mjeseci napetosti i blokade cesta i graničnih prijelaza na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima, uz istodobne pokušaje kosovskih vlasti da pojačanim angažiranjem policije osiguraju primjenu odluke o preregistraciji.

Izvor: Agencije