Evropska komisija: Čekamo do ponedjeljka da Srbija i Kosovo nađu rješenje za tablice

Evropska komisija je zrazila nadu da će se ‘primjereno rješenje’ za spor u vezi preregistracije automobilskih tablica prije isteka roka u ponedjeljak naći kroz pregovore Srbije i Kosova.

Vlasti Kosova su odbile da rok za preregistraciju produže za još deset mjeseci (Reuters)

Evropska komisija je u petak izrazila nadu da će se “primjereno rješenje” za spor u vezi preregistracije automobilskih tablica prije isteka roka u ponedjeljak naći kroz pregovore Srbije i Kosova.

Kako je, na pitanje agencije Beta, izjavio glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer, Srbija i Kosovo, uz posredovanje izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, “treba da nađu primjereno rješenje”.

Mamer je ukazao na to da je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen u četvrtak u Prištini “pozvala obje strane da nastave da pregovaraju u okviru tekućeg dijaloga” i time odgovorio na pitanje Bete kako EK i Evropska unija gledaju na to da su vlasti Kosova odbile poziv EU-a i Sjedinjenih Američkih Država da rok za preregistraciju produže za još deset mjeseci.

‘Kompromisno rješenje’

Beta je zatražila i odgovor zvaničnika EK-a na to da li bi ponuda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se prihvati kompromisno rješenje za oznake na tablicama i umjesto obilježja “RKS”, što Beograd i kosovski Srbi vide kao pokušaj da se nametne znak prema njima nepriznate kosovske države, postavi statusno neutralno obilježje “KS”.

Glasnogovornica u EK-u Nabila Massrali je na to uzvratila da “ima još tri dana” do isteka roka koji su postavile vlasti u Prištini, istakavši da je stav EU da se “treba nadati rešenju”.

Nabila Massrali je navela i da je “stav Unije jasan, nije se promijenio, i čekat ćemo s reagiranjem prije no što istekne rok”.

Ona je podsjetila i na prethodne izjave glasnogovornika u EK-u Petera Stana koji je u četvrtak naglasio da je “od najvećeg značaja da se spriječi sve što vodi daljem zaoštravanju …a nužno je da se u duhu kompromisa nađu rješenja za sva otvorena pitanja”.

Izvor: Agencije