Von der Leyen: EU nije potpuna bez Kosova

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je mjesto Kosova u Evropskoj uniji i da bez Kosova EU nije potpuna.

Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju, kazala je Ursula von der Leyen (Reuters)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u četvrtak da je mjesto Kosova u Evropskoj uniji i da bez Kosova EU nije potpuna.

Ona je na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani kazala da će Kosovo imati podršku na putu ka evropskom integracijama i ocijenila da je Priština napravila veliki napredak i posvećena je evropskom putu, prenosi Beta.

“Mjesto Kosova je u Evropskoj uniji, ja sam u to uvjerena, a vi to dokazujete svaki dan. Evropa nije potpuna bez Kosova. EU je posvećena procesu proširenja i mi ćemo vas podržati koliko god možemo da se pridružite EU”, kazala je ona.

Potvrdila je da su ispunjeni svi uvjeti za liberalizaciju viznog režima, dok je navela da Evropsko vijeće mora da bude uvjereno u to.

“Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju, znam koliko vam je to važno. Ispunili ste sve standarde. Naša procjena je bila da to treba da se uradi u julu. Naš zadatak je da uvjerimo cijelo Evropsko vijeće. Možete računati na nas u Komisiji jer ćemo učiniti sve da vam pomognemo na vašem putu”, kazala je Von der Leyen.

‘Konkretne akcije’

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da posjeta Von der Leyen još jednom potvrđuje privrženost Evropske komisije Kosovu i regiji.

Ona je rekla da je ključno da Evropska unija stane uz Kosovo u krizi sa kojom se svi suočavaju.

“Došlo je vrijeme da EU preduzme konkretne akcije u pravcu integracije demokratskih zemalja Zapadnog Balkana. Ovo je naravno za zemlje koje žele da preduzmu ozbiljne korake ka integraciji u EU. Moramo tražiti podršku svih struktura EU-a. Iako smo na prvom mjestu u Evropi i na drugom mjestu u svijetu po reformama u oblasti vladavine prava, građani Kosova ostaju izolirani u srcu Evrope”, rekla je ona.

Osmani je rekla da i pored ispunjavanja svih kriterija do vizne liberalizacije još nije došlo i izrazila nadu da će poziv Evropske komisije o liberalizaciji viza za građane Kosova podržati sve zemlje članice.

Kazala je da izvještaj o napretku, koji je najbolji za Kosovo do sada, dokaz da je narod Kosova posvećen evropskim vrijednostima i vladavini prava.

Izrazila je zabrinutost zbog destabilizirajućih akcija Rusije i “njenih satelita u regiji”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada